Maskerade unga slog sönder skolan

Helena Nyselius såg när Rågsvedskolan vandaliserades. ”Det var en ren provokation. Jag tror att de får en kick av det här”, säger hon.
Helena Nyselius såg när Rågsvedskolan vandaliserades. ”Det var en ren provokation. Jag tror att de får en kick av det här”, säger hon.
Poliskontoret vandaliserades, Rågsveds och Hagsätra centrum slogs sönder och poliser misshandlades.

Nu misstänker polisen att attackerna i förra veckan var välplanerade.

Invånarna är arga och uppgivna efter upploppen i Rågsved och Hagsätra förra veckan, då ett 50-tal ungdomar krossade fönster, vandaliserade bilar och kastade sten mot polisen.

I Hagsätra centrum slogs ett stort antal fönster sönder. I Rågsved angreps polisstationen, som sattes i brand, och Rågsvedskolan vandaliserades.

– Jag ville gå ut för att få stopp på dem, men min sambo hindrade mig. Jag blir så jäkla arg. Det här är skattebetalarnas pengar, säger Helena Nyselius, som såg skolan vandaliseras natten mot torsdagen.

Hon berättar att ungdomarna var maskerade med halsdukar och luvor.

– Vad gör de härnäst, går och skjuter folk? Det här är föräldrarnas skuld, men samtidigt måste ungdomarna erbjudas vettiga sysselsättningar, säger hon.

Odai Jabor som driver Tobak och Spel i Rågsved kom lindrigt undan. Endast en butiksskylt blev sönderslagen vid upploppet. I butiker och andra lokaler runt omkring krossades över 20 fönster.

– Det går inte att skylla på samhället när man gör så här. Ungdomarna borde få hårda straff, säger han.

Enligt polisen tycks upploppen ha varit noggrant planerade. Innan förstörelsen samlades ett 50-tal personer vid Hagsätra IP där de maskerade sig och beväpnade sig med stenar och järnrör. Både bilar och mopeder användes av gänget natten mot torsdagen.

– Har man spejare, bilar och mopeder tyder det på en större organisation, säger Katrin Kjellén Ekstrand vid Farstapolisen.

Hon misstänker att tid och plats gjorts upp via sociala medier och att personer från andra stadsdelar deltagit.

– Det satte igång samma tid, klockan 22, över hela länet. Och jag är tveksam till att de skulle kunna mobilisera så många personer från Hagsätra.

Gruppen konfronterades redan vid Hagsätra IP av civila poliser som attackerades med stenar och fyrverkerier. Två av poliserna skadades. En av dem fick en sten i bakhuvudet och fördes till sjukhus där såret fick sys med åtta stygn.

Därefter tog sig ungdomarna till Hagsätra centrum, för att sedan förflytta sig till Rågsved där förstörelsen fortsatte.

Elva personer omhändertogs och två greps senare på natten. Klockan två på morgonen var läget under kontroll.

I torsdags gav sig invånarna ut för att förhindra att våldet fortsatte. Två bilar sattes dock i brand vid Hagsätramotet vid 22-tiden.

Har man spejare, bilar och mopeder tyder det på en större organisation.Katrin Kjellén Ekstrand, polis

Fakta

Upploppen startade i Husby

Upploppen runt om i Stockholm startade i Husby förra söndagen.

Gnistan till oroligheterna ska enligt organisationen Megafonen i Husby ha varit polisens dödskjutning av en 69-årig man i Husby förrförra måndagen.

Utöver Husby har bland annat Bredäng, Farsta, Fittja, Skärholmen, Vårberg och Älvsjö drabbats av förstörelse och bil­bränder.