20 maskerade ungdomar jagar mopeder

Ett ovanligt stort gäng rånade en mopedförare vid Söderviksskolan.
Ett ovanligt stort gäng rånade en mopedförare vid Söderviksskolan.
Det var ett exceptionellt stort gäng som rånade en person på dess moped. Enligt boende har gänget jagat efter fler mopedister de senaste veckorna. Polisen efterlyser fler signalement på rånargänget.

Sent på tisdag kväll blev en person rånad på sin moped vid Söderviksskolan i Brunnby Vik och samma dag skedde ett försök till rån av moped. Förövarna ska ha varit 15 till 20 maskerade och mörkklädda ungdomar enligt anmälan till polisen.

Flera incidenter enligt boende

Polisen ryckte ut till platsen men stötte inte på någon av gärningspersonerna.

– Vi har väldigt knapphändig information om händelsen. Jag vill efterlysa signalement från personer som kan ha sett personerna, säger Lars Frylmark på polisen i Upplands Väsby.

Är det vanligt att så pass stora gäng begår den här typen av brott?

– Nej verkligen inte. Det är nytt att så pass många individer uppehåller sig på samma plats för att sen bara försvinna när polisen eller väktare kommer dit. Det är mycket märkligt.

Enligt boende i området har det vara flera incidenter de senaste två veckorna i Brunnby Vik, Bollstanäs och vid Vikskoan. Flera ungdomar som har varit ute med moped ska ha blivit jagade av ett gäng på 10 till 20 maskerade personer.

– Gänget har siktat in sig på en person som de sen kommer springande emot. De har varit maskerade som fotbollshuliganer, säger en kvinna som bor i Brunnby Vik.

Boende patrullerar efter händelserna

En okänd person har varnat för gänget genom att sätta upp lappar på exempelvis busskurer. Enligt lapparna ska det ha skett flera incidenter men polisen har bara fått in en anmälan om rån och försök till rån av moped.

Med anledning av händelserna samlades flera föräldrar och andra vuxna i området till ett möte på torsdagskvällen för att diskutera hur situationen bör hanteras.

– Vi kommer att vara ute i området så länge det behövs, varje kväll. Igår mötte vi flera andra som var ute. Det är det som behövs, mer ögon och öron som ser vad som händer, säger en kvinna som bor i Brunnby Vik.