Maskrosbarn fick inreda rum

Föreningen Maskrosbarn har fått piffa upp ett samtalsrum på socialkontoret.

– Det är ett sätt att få barn och ungdomar att känna sig välkomna och delaktiga, säger enhetschefen Caroline Andréasson.

Föreningen Maskrosbarn, som stödjer ungdomar med föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka, erbjuder landets kommuner en tjänst. Mot betalning och under projektnamnet ”Pimp my soc” gör de samtalsrum på socialkontoren mysigare.

Tyresö är den sjätte kommunen i landet som nappat på erbjudandet. Förra måndagen, efter två dagars arbete, invigdes ett rum som pimpats för 10 000 kronor.

Idén med att förändra socialkontor kläcktes av en av alla de ungdomar som deltar i föreningens läger.

– Hon undrade varför det inte kunde vara lika mysigt på socialkontoret som på lägret. Socialkontor upplevs ju ofta som rum på sjukhus och i värsta fall som fängelseceller, berättar Josefin Westberg, projektledare för föreningens lägerverksamhet.

Kort därpå genomförde Maskrosbarn en studie där 50 ungdomar djupintervjuades om hur de vill bli bemötta när de kommer i kontakt med myndigheter och hur de skulle vilja att det såg ut på de olika kontoren.

Intervjuerna resulterade i en rapport och två checklistor – en för bemötande och en för miljö.

I Tyresö har man hittills försökt att använda sig av checklistan för bemötande, men nu tar man också ett kliv framåt för att förbättra miljön, enligt ungdomarnas önskemål.

Vad är det då ungdomarna vill ha? Enligt Maskrosbarns checklista ska samtalsrummen vara hemtrevliga, mysiga och gå i varma färger. Där ska finnas filtar, tända ljus och det ska bjudas på fika.

På föreningen har man redan utvecklat rutiner för att skapa mysig atmosfär.

– Vi tänker alltid ut ett tema som vi förverkligar med någon form av fototapet och sedan är det bara att fylla på med resten. I Tyresö tog vi en tapet med en skogsglänta. Och för att garantera en ungdomlig prägel har vi alltid med en eller flera ungdomar när vi jobbar, säger Josefin Westberg.

Caroline Andéasson, enhetschef på utredningsenheten för barn och unga säger att man anlitade Maskrosbarn för att få till en miljö där ungdomarna känner sig delaktiga, välkomna, trygga och vill öppna upp sig. Enligt henne är alla socialsekreterare mycket nöjda med resultatet och särskilt med de små tavlor som förmedlar visdomsord, som till exempel: ”Som person har jag rätt att få en andra chans” och ”Som person har jag rätt att följa mina drömmar.”

– Socialsekreterarna tycker att det blivit en helt annan stämning i rummet och att det inger ett nytt lugn. Nu hoppas vi också kunna hålla i det här med att bjuda på fika. Det har varit lite si så där med det tidigare.