ANNONS

Maskrosbarn: Så ska ”pimp my soc” hjälpa unga

Mer ombonad miljö kan öppna för tillitsfulla samtal, anser Maskrosbarn
Mer ombonad miljö kan öppna för tillitsfulla samtal, anser Maskrosbarn
invigningen av "pimp my soc"-projektet på socialförvaltningen i Skarpnäck.
Före. Så här kallt kan det vara i samtalsrummen på socialförvaltningen
socialsekreteraren Åsa Flodström som klippte det röda bandet vid invigningen av "pimp my soc"-projektet på socialförvaltningen i Skarpnäck.
Socialsekreterare Åsa Flodström klippte bandet vid invigningen.
Före. Så här har samtalsrummet familjer tagits emot sett ut.
Före. Så här har samtalsrummet familjer tagits emot sett ut.
efter - samtalsrum hos socialförvaltningen får en extremt bra make over. invigningen av "pimp my soc"-projektet på socialförvaltningen i Skarpnäck. Maskrosbarns projekt.
Efter. Så här ser det ut i Skarpnäcks rum efter "pimp my soc"-besöket.
Efter. Förvandlingen är stor när teamet varit på plats.
Efter. Förvandlingen är stor när teamet varit på plats.
Myndighetsstämpeln har bokstavligt suttit i väggarna alldeles för länge.
Nu har Maskrosbarn hjälpt socialförvaltningen att ”pimpa” samtalsrum på varje stadsdels socialkontor. 
En förvandling som ska få en djupare betydelse för personal och unga som de möte, enligt organisationen Maskrosbarn.
ANNONS

Under hösten har organisationen Maskrosbarn haft i uppdrag av Stockholm stads socialförvaltning att hjälpa till att gör samtalsrummen för möten med barn och familjer mer ombonade. Samtalsrummen har upplevts som väldigt kala, avskalade och tråkiga.

En ogästvänlig miljö kan skapa hinder i mötet mellan ungdomar och personal, enligt Sandra Patel Seropian, chef för påverkansarbete på organisationen Maskrosbarn.

– De ungdomar vi möter pratar mycket om att det ser ut som en cell eller sjukhus när man kommer till socialtjänsten. Det gör mötet ännu jobbigare.

Tillsammans med ungdomar skapade Maskrosbarn för fyra år sedan projektet ”Pimp my soc” (översatt betyder det ungefär Fixa till min socialförvaltning), en ordlek med MTV-serien ”Pimp my ride” där bilar förvandlades helt..

– Idéen kom från en ung tjej, som hade mycket erfarenhet av att gå till socialtjänsten. Hon sa ”varför måste det se så tråkigt ut på socialtjänsten?

Maskrosbarns team har i nuläget inrett 30-talet samtalsrum runt om i Sverige. I våras tog Stockholm stad kontakt för att få hjälp, uppger Sandra Patel Seropian.

– Det har varit väldigt intensivt med nästan ett rum i veckan denna hösten. Vi vill visa med detta projektet att det behövs inte så mycket. Vi är inte inredare och målare och har bara haft två dagar på oss. Vi målar och sätter upp en fototapet och vi köper möbler billigt på Ikea.

Skarpnäcks socialförvaltning var den sista stadsdelen i Stockholm att få besök av ”pimp my soc”-teamet. Tidigare gav samtalsrummet även där ett tråkigt intryck och en rödblommig gardin i fönstret såg mest vilsen ut.

Nu är det ombonat med varma färger, soffa och kuddar. En förvandling som Maskrosbarn alltså menar kan få en djupare betydelse.

ANNONS

– Många ungdomar som vi möter har haft kontakt med socialtjänsten länge utan att få hjälp ofta på grund av att man inte vågar berätta hur man har det hemma. Miljön kan var en del i att de kan öppna sig lättare och underlätta mötet, anser Sandra Patel Seropian, chef för påverkansarbete på organisationen Maskrosbarn.