Massdöd av humlor i reservat

Humlor lever i snitt tre till fem veckor. Att många humlor dör på ett ställe är inget konstigt, enligt Järfällas kommunekolog.
Humlor lever i snitt tre till fem veckor. Att många humlor dör på ett ställe är inget konstigt, enligt Järfällas kommunekolog.
En mystisk massdöd har drabbat humlorna i Görvälns naturreservat. När Anne-Frid Örnestål promenerade i parken låg samlingar av döda humlor på marken. Nu kan gåtan vara löst.

Den var vid Görvälns slott som Järfällabon Anne-Frid Örnestål, 39, gjorde upptäckten.

– Jag såg kanske 25 döda humlor per kvadratmeter. Jag tänkte oj, varför är det så många som dör på ett ställe? Jag undrade om någon hade sprejat med något giftigt besprutningsmedel. Tankarna vandrade iväg, säger hon.

Men humledöden har en helt naturlig förklaring, enligt Järfällas kommunekolog Katarina Ekestubbe.

I Görvälns naturreservat finns många senblommande parklindar som lockar till sig hungriga humlor. Humlorna, som är i sista skedet av sina liv i augusti, dör i sina försök att samla in nektar.

– En annan förklaring kan vara att stora samlingar av humlor drar till sig fåglar. Studier i England visar att det finns talgoxar som på ett fiffigt sätt äter upp innanmätet på humlorna och spottar ur resten, säger Katarina Ekestubbe.

Att humlorna skulle bli förgiftade av lindarnas nektar är en seglivad myt, säger hon.

– Ofta handlar det bara om naturliga variationer. Humlorna lever bara tre till fem veckor och att de dör samtidigt är inte konstigt. Att de skulle dö av en smitta eller några giftiga medel är inte fallet här.

Situationen för bin och humlor har försämrats under flera års tid, enligt Världsnaturfonden. Och humlorna har haft det särskilt tufft i år – vårens kalla väder har lett till ett ovanligt snålt matutbud, berättar Katarina Ekestubbe.

Nu har Järfälla kommun försökt råda bot på matbristen genom att plantera viltåkrar i flera grönområden.

– Vi har bland annat planterat örten klätt och solrosor som fåglar och insekter gillar. Det blir som en stor restaurang för djuren.

I övrigt råder Katarina Ekestubbe trädgårdsägare att plantera frörika blommor till nästa sommar, de kan hjälpa insekterna att överleva.

– Det finns massor med frörika växter som humlorna gillar. Det är viktigt att det finns nektar även i bebyggda områden, inte bara på landsbygden.

Fakta

Så kan du rädda humlorn­a

För att gynna humlor och bin kan du plantera särskilt nektar- och pollenrika blommor i din trädgård.

Exempel på blommor som humlorna gillar är krokus, lungört, pärlhyacint, salvia, lavendel, kungsmynta, anisört, fjärilsblomma och röd rudbeckia.Källa: WWF