ANNONS

Massflykt från socialkontoret

Stadsdelens socialtjänst går på knäna och ingen verkar vilja vara kvar på kontoret. Skyddsombudet är kritiskt.
ANNONS

– Socialsekreterarna säger att personalen flyr från socialtjänsten, säger Rosa Lundmark (V), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Lovisa Nerbrant, skyddsombud för Saco, är mycket kritisk till situationen.

– På mottagningssektionen för barn och ungdom har i princip alla slutat inom loppet av något år och vårt kvinnofridsteam, som stadsdelen varit stolt över, är helt utbytt efter alla som slutat.

Trots att kritiken om den stora arbetsbördan funnits i flera år har inget hänt vilket gjort att anmälningar lagts på hög. Ända sedan Enskede-Årstas och Vantörs förvaltningar slogs ihop 2007 har personal larmat om den alltför stora arbetsbördan.

Detta framgår av skyddsombudens och Arbetsmiljöverkets rapporter. Enligt skyddsombuden har det i princip varit noll ökad bemanning trots fler ärenden.

Handläggarna ska må dåligt på arbetsplatsen. Stadsdelsledningen har föreslagit sömnskola och quigong för personalen, men det har skyddsombuden avfärdat som passiva åtgärder.

Interna rapporter visar att det den 19 maj fanns 329 aktiva utredningar på avdelningen barn och ungdom. Över var femte var försenad.

Rosa Lundmark har föreslagit ett ”maxtak” för antal ärenden per tjänst. Nämndordförande Anders Hellström (M) menar att han tar situationen på allvar.

– Både handläggningen och rutinerna behöver bli bättre och i augusti börjar nytt folk att komma in. Vi har satt en ny organisation med uppstramade rutiner. Jag tror att detta leder till ökad kvalitet.

ANNONS

Både handläggningen och rutinerna behöver bli bättre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.