ANNONS

Ingen masshantering i Storängen – planer på att bygga ut i Strand

Här planeras masshantering Tyresö Strand Storängen
Det blir ingen masshantering vid Storängen, meddelar politikerna. I stället utreds om det går att bygga ut vid Strand.
Det blir ingen masshanteringsstation vid Storängen. I stället är förslaget att fortsätta i Tyresö Strand – och bygga ut masshanteringen där.
– Ingen plats är optimal, men man måste hitta det minst dåliga alternativet, säger Marie Åkesdotter (MP).
ANNONS
Fakta

Om masshantering

När man bygger ut vägar, vatten och avlopp blir det restmaterial – så kallade massor. Med massor menar man till exempel berg, asfalt, jord och lera.

Masshantering är ett samlingsnamn för all hantering, det vill säga till exempel förvaring, mellanlagring, återvinning och kross av berg.

Källa: Tyresö kommun

På onsdagskvällen samlades det politiska hållbarhetsutskottet. På dagordningen stod den omdebatterade masshanteringen.

– Beslutet innebär att vi har avfärdat Storängen. Det känns väldigt skönt att kunna lämna ett sådant positivt besked till Rakstaborna. Vi tycker att Storängen var en ur miljöaspekt väldigt dålig plats, säger Marie Åkesdotter (MP).

Motståndet har varit stort mot masshanteringen vid Storängen. När Mitt i Tyresö skrev om planerna 2017 hade 700 Tyresöbor skrivit på namninsamlingen Stoppa krossen.

Invånare i Östra Tyresö menade att kommunen inte hade tagit hänsyn till platsens miljöintressen. Det visade sig att felaktiga uppgifter låg bakom beslutet. Det framgick bland annat inte i handlingarna att en del av den föreslagna platsen låg inom riksintresset för naturvård, vilket fick politikerna att ta ett omtag.

 Vi sparar miljoner på det varje år och återvinner och återanvänder

Nu är kommunens huvudspår i stället att se om det går att fortsätta att krossa och återvinna berg i Tyresö Strand tills det att hela Östra Tyresö är utbyggt och klart. Det skulle innebära att stenkrossen fortsätter efter år 2027 som bygglovet som längst kan sträcka sig till i dag.

Varför är det ett bra alternativ att fortsätta i Strand?

– Det är en verksamhet som pågår och ligger ganska inbäddad. Vad jag vet har ingen hittills klagat. Ingen plats är optimal, men man måste hitta det minst dåliga alternativet, säger Åkesdotter.

Mer mark behövs

Skogsområdet intill stenkrossen ska utredas för att hantera så kallade mjuka massor som jord, grus och lera. Kommunen bedömer att cirka 10 000 kvadratmeter till behövs.

– Vi behöver större ytor för att hantera massorna.

Åkesdotter lyfter upp flera skäl till varför hon anser att det är viktigt att ta hand om massorna i Tyresö.

– Det finns många positiva fördelar, inte minst ekonomiskt. Vi sparar miljoner på det varje år och återvinner och återanvänder, säger hon.

Kommunstyrelsen har sista ordet när det gäller strategin för masshanteringen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.