ANNONS

Massiv insats mot knark bland unga

Polisens spanare samlar information från flera håll för att skaffa sig en bild över hur grupper, där det vet att narkotika cirkulerar, är uppbyggda. Sedan sträcker de ut en hand till föräldrarna och berättar om uppgifterna de har samlat in.
Polisens spanare samlar information från flera håll för att skaffa sig en bild över hur grupper, där det vet att narkotika cirkulerar, är uppbyggda. Sedan sträcker de ut en hand till föräldrarna och berättar om uppgifterna de har samlat in.
Undersökningar visar att var fjärde gymnasieelev i Nacka har testat hasch.

Nu testar polisen nya metoder för att stoppa trenden.

Efter en stor polisinsats förra helgen misstänks 13 ungdomar för narkotikabrott.
ANNONS

Förra helgen fick många föräldrar en överraskning när polisen knackade på dörren.

Som en del av en stor insats, riktad främst mot Älta och spridda delar av Saltsjö-Boo, gjorde Nacka- polisen mängder av hembesök.

Tretton ungdomar under 18 år fick lämna urinprov och är nu misstänkta för narkotikabrott.

– Det var nog lite mer än vad vi hade räknat med, säger Helge Dahlin, närpolischef i Nacka.

Även om insatsen resulterade i många anmälningar så ser Nackapolisen ändå aktionen som förebyggande.

– Vi har åkt hem till de ungdomar som vi har misstänkt håller på med narkotika, eller har rört sig i de kretsarna, och hållit förhör med dem. Samtidigt får föräldrarna veta att vi har den här informationen, säger Magnus Carmelid, närpolisbefäl som var med och planerade insatsen.

– Tidigare har ganska mycket information kommit in till polisen, men vi har inte gjort så mycket förrän vi har haft både hängslen och livrem. Nu åker vi ut direkt och pratar i stället. Det är föräldrarnas rätt att få ta del av den informationen.

Arbetet mot drogerna handlar mycket om att kartlägga olika kompisgäng där man vet att narkotika förekommer.

– Vi har vissa kanaler från vilka vi får information. Sedan får man lägga lite pussel, säger Magnus Carmelid.

ANNONS

Många blev förvånade när polisen kom på besök i helgen.

– De flesta föräldrar brukar bli rätt paffa initialt, sedan brukar det landa i rätt mycket frågor. Vissa ungdomar förnekar allt men de flesta vet ändå att de har gjort något fel. Det händer ju även att vi är fel ute ibland, men då brukar det oftast ändå bli ett bra samtal mellan föräldrar, ungdom och polis.

Polisen berättar att det inte finns någon gemensam nämnare bland de ungdomar som greps i helgen.

– För 20 år sedan drack man ljummen folköl och i dag testar man marijuana i stället, det är bara så det är. Det har ingen betydelse var du bor eller vilken socioekonomisk bakgrund du har, säger Magnus Carmelid.

I den senaste Stockholmsenkäten kan man läsa att nära 30 procent av Nackas gymnasieelever har testat någon form av narkotika. 90 procent av dessa har testat cannabis.

Enligt Nackapolisen är just cannabis den vanligaste drog som de stöter på, tillsammans med en syntetisk version av den som kallas ”spice”.

Spice har en liknande ruseffekt som cannabis och marknadsförs ofta som en ”örtblandning”, trots att effekten kommer från syntetiska droger.

Mini Maria har lokaler i närheten av Sickla köpkvarter. Där behandlar man ungdomar med alkohol- och drogproblem. De bekräftar den bild som polisen målar upp.

– Hit kan ungdomar komma med sina föräldrar eller ensamma. De senaste veckorna har många kommit efter att de har blivit tagna av polisen och känslan är att man jobbar hårt mot drogerna nu, säger Madelaine Norelius, socionom och behandlare på Mini Maria.

Mottagningen tar emot ungdomar upp till 25 år. Och Madelaine Norelius berättar att det inte bara är sura miner hos de som kommer till Mini Maria via polisen.

– Många är väldigt lättade. Det blir lite som att få lätta en hemlighet som kan vara jobbig att bära på, säger hon.

Personalen märker samtidigt av en förändrad attityd.

– Förut har det känts som ett större steg att testa cannabis. Nu upplever vi det som att många inte tycker att det är så farligt, säger hon.

För 20 år sedan drack man ljummen folköl och i dag testar man tyvärr marijuana i stället.magnus carmelid närpolisbefäl