Kritik mot snöröjningen

Snökaos.
Snökaos.
Först kom snökaoset, sen en lavin av åsikter om hur snöröjningen skötts.

Det värsta snökaoset i november på 111 år, enligt SMHI, drabbade oss i onsdags. Då havererade snöröjningen och staden i det närmaste lamslogs.

Inga bussar gick, tåg blev inställda eller försenade, bilar körde fast i snödrivorna. Listan kan göras lång.

I mejl till redaktionen och på sociala medier tog Solnaborna till tangenbordet för att vädra ut sitt missnöje.

”Har inte sett en plogbil på hela dagen”, var en kommentar som förekom mer än en gång. Från hela Solna kom rapporter om dåligt plogade gång- och cykelbanor, snödrivor som tvingade folk att vandra i vägrenen och timslånga bilköer.

Redan innan snökaoset var Solna stad missnöjda med hur snöröjningen skett, ett missnöje som fortfarande består.

– Det har varit kaos överallt i onsdags, jag tror inte att jag brer på om jag säger så, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden.

– Men det kom 3-4 dm på ett dygn, det är exceptionellt. När det kommer nästan en halv vinter på en dag så är det en utmaning, fortsätter han.

Att staden lägger för lite pengar på snöröjning håller han inte med om.

– Man kan ha olika åsikter om vad det ska få kosta, men jag tycker nog att det är en förenklad bild av det hela, säger han.

Staden kommer nu att följa upp snöröjningsavtalen.

– Staden följer noga upp de avtal man har med sina nya snöröjningsentreprenörer inför denna säsong. Utökade och extrainsatta avtalsuppföljningar pågår sedan början av veckan, säger Magnus Persson.

Men som Solnabo får man även fortsatt räkna med att kryssa mellan snöhögar framöver.

– Bortforsling av snö sker vid till exempel Karolinska och de viktigaste kollektivtrafiknoderna, men kan inte ske överallt. Man får räkna med att det ligger en del snö kvar.