Mästare i bröllopsporträtt

Eszter Simone med vinnarbilden i händerna och fotografier av sina barn på väggarna i studion i Silverdal.
Eszter Simone med vinnarbilden i händerna och fotografier av sina barn på väggarna i studion i Silverdal.
Hon hade aldrig tävlat förut och ställde upp mest som en kul grej.

Nu är hon svensk mästare i bröllopsporträtt.

– Helt sjukt! säger Sollentuna­fotografen Eszter Simone.

Eszter Simone, 40, har jobbat som fotograf i flera år men hade aldrig egentligen funderat på att tävla med sina bilder.

Men i samband med att hon skulle ner på Svenska Fotogruppens årliga träff i Göteborg blev hon övertalad att ställa upp i SM i porträttfoto som arrangerades samtidigt.

– Jag hade några bilder på lager som jag tänkte att om jag någonsin skulle vara med och tävla så skulle det bli med de här.

Eszter ställde upp och gick vidare till slutbedömning i fyra kategorier: brudpar, porträtt, barn och familj. I brudpar gick det hela vägen.

För av 220 bilder tyckte juryn att hennes bidrag var bäst och nu kan Eszter kalla sig själv för svensk mästare i bröllopsporträtt.

– Helt sjukt! Det känns jättebra. Men jag trodde verkligen inte att min bild skulle vinna. Folk tycker att bröllop ska vara färgglatt och skirt och jag trodde att den där kanske skulle uppfattas som lite för mörk och dyster.

Vad var det som juryn gillade?

– Jag vann mycket på grund av effekten i bilden, mönstret och det svarta mot det vita. Man undrar lite varför brudparet står där.

Vinnarbilden knäppte Eszter vid Rosersbergs slott i våras.

– Det var i maj innan allting blommade. Jag var där ganska tidigt efter att de hade krattat gruset och allt var så prydligt, rakt och kargt. Och när jag fick syn på hennes klänning och korta hår tyckte jag att de passade så bra in i den miljön.

Brudparet är två kunder som hon har följt och fotograferat under flera år, från graviditet till småbarnsår och nu bröllop.

– Jag har följt dem hela vägen, det är jättehäftigt. De är jätteglada för att jag vann.

Det var för sju år sedan, efter femton år som projektledare på ett it-bolag, som Eszter beslutade sig för att satsa helhjärtat på sitt fotointresse . Hon hade tröttnat på att slitas mellan jobbet och hobbyn.

– Man måste våga lite i bland. Jag var ganska klar med det jag gjorde och hade mycket plåtningar. Det kändes som att jag inte var hundra procent någonstans, så jag tänkte att jag testar. Och än så länge har jag nått mina mål.

Vanligtvis fotograferar hon inte särkilt många bröllop, utan fokuserar i stället på porträtt – allra helst av barn.

– De är så roliga och enkla människor. Fotografi handlar om ett genuint intresse för den andra individen och med barn är det så enkelt att hitta. Man pratar om deras dagis, kompisar och leksaker och plötsligt hittar man det där när man matchar varandra och då är det bara att köra. Jag har lärt mig när det är dags att ta upp kameran, säger Eszter Simone.

Jag vann mycket på grund av effekten i bilden, mönstret och det svarta mot det vita.eszter simone

Fakta

Så tar du bra bröllopsbilder

Var förberedd. Välj några olika platser för att få variation i bilderna och se till att platserna har bra ljus.

Planera bilden. Tänk efter innan vad du vill ha.

Värm upp. Få gillar att vara framför kameran och man ­behöver jobba upp ett förtroende för att få brudparet att slappna av.

Bjud på dig själv. Då vågar också brudparet att bjuda mer på sig själva.

Ha en plan B. Se till att ha en reservplan om det till exempel blir dåligt väder.