”Man måste använda sitt civilkurage”

Raymond Ericson, 47, arbetar vid Brommaplan.
Raymond Ericson, 47, arbetar vid Brommaplan.
Brommaplan är en av de platser som kan få extra vakter för att öka tryggheten på platsen. Mitt i gav sig ut för att prata med människorna som rör sig där.
– Jag har hört från andra att folk blivit rånade, säger Angela Rundgren som ofta gör ärenden vid torget.

Som Mitt i tidigare rapporterat vill politikerna i Stockholm stad lösa polisbristen genom att anställa mobila ordningsvakter med polisiära befogenheter. Brommaplan är en av platserna i Bromma som upplevs som otrygg för medborgarna på grund av bland annat knarkhandel och personrån.

Mitt i gav sig ut till Brommaplan för att prata med människorna som rör sig där.

Raymond Ericson, 47, arbetar där och tycker att man som medborgare ska använda sitt civilkurage för att öka tryggheten på platsen.

– Jag tycker att det är viktigt att man säger till när man ser något konstigt, att man använder sitt civilkurage. Jag brukar prata med ungdomar på gatan, jag har själv barn som är tonåringar och det är viktigt att prata med dom. Jag brukar inte känna mig otrygg när jag går här men samtidigt är jag ju inte här på kvällarna så ofta. Jag förstår att polisen inte kan lösa allting därför tycker jag att det är bra om det skulle komma extra vakter hit, säger han.

Angela Rundgren gör mycket ärendet vid Brommaplan.

Angela Rundgren, 82, bor i Vällingby men gör ofta ärenden vid Brommaplan.

– Jag känner mig inte otrygg men jag ju mest här på morgonen, då kanske det inte händer så mycket saker. Jag har däremot hört mycket saker från andra, att det till exempel varit personer som blivit rånade. Det bästa vore ju om polisen kunde vara här mer, men vakter får väl bli en bra lösning så länge.

Anders Okeijn

Anders Okeijn, 61, bor nära Brommaplan och brukar gå promenader med sin hund på eftermiddagarna.

– Det blir lite skumt här vid 4 och 5-tiden, det står ofta massa ungdomar utanför Mcdonalds och personalen på stället verkar ha noll koll på vad som händer här utanför, folk gör vad det vill. Jag tycker att det är bra om det kommer vakter men det bästa vore ju om samhället ställde upp med fler poliser.