Måste ha rullator efter cykelolyckan

Det är osäkert om Göte Thorén, som tvingas gå med rullator, någonsin kan cykla igen. ”Men cykeln är det enda jag längtar efter”, säger han.
Det är osäkert om Göte Thorén, som tvingas gå med rullator, någonsin kan cykla igen. ”Men cykeln är det enda jag längtar efter”, säger han.
Handenbon Göte Thorén skulle svänga när en annan cyklist försökte tränga sig förbi och körde på honom. Göte skadades svårt och nu kanske han aldrig kan hoppa upp på sadeln igen.

Cykelolyckan är en av många i Haninge – ett problem som ökar.

Göte Thorén är trots sina 87 år en riktig friskus. Han har flera gånger cyklat de största svenska loppen för motionärer och även orienterat och åkt skidor. I tio år har han tagit sin morgonrunda från Handen till skogarna på andra sidan järnvägen och tillbaka.

Men sedan en dryg månad tillbaka blir det inga cykelturer.

En morgon låg Göte plötsligt på rygg vid gångbron mellan Norra stationsvägen och Kolartorp, vimmelkantig och skadad.

– Jag svängde höger mot bron, i sista stund kom en cyklist bak­ifrån, chansade och försökte ta sig förbi mig på högersidan trots att det inte fanns plats. Det blev en jäkla smäll. Han bad om ursäkt och ringde ambulansen, sedan försvann han. Jag bara låg där, säger Göte Thorén, som letar efter vittnen till händelsen.

Vid Södersjukhusets akutmottagning konstaterades höft- och nyckelbensskador och kraftiga blåmärken. Efter två veckor på sjukhuset kom Göte ut – med rullator.

En polisanmälan om vållande till kroppsskada är upprättad och Göte hoppas att vittnen hör av sig.

– Det låter som en misstänkt smitning. Kan vi spåra numret via länskommunikationscentralen så har vi kanske en chans att lösa detta, annars blir det svårt, säger Ulf Seldee vid Södertörns trafikpolis.

Men hur vanligt är det med allvarliga cykelkollisioner?

– På Södertörn har vi bara haft en liknande händelse i år som vi känner till, men det finns säkert ett mörkertal.

Antalet polisanmälda svårt skadade cyklister har ökat, från totalt 146 under åren 2009 och 2010 till 198 under 2011 och 2012.

Men de flesta cykelolyckor polisanmäls inte, så mörkertalet är troligen stort. Transportstyrelsen uppskattar att högst var tionde cykelolycka rapporteras till polisen.

I Haninge har man statistik från både polis och sjukhus och här inträffade 33 cykelolyckor i fjol, det högsta antalet sedan 2008 då sjukvården började rapportera cykelskador. Fyra Haningecyklister skadades allvarligt i fjol.

– Du är oskyddad som cyklist. Grovt sett färdas vi svenskar totalt omkring tre miljarder kilometer på cykel i landet årligen, mot 100 miljarder kilometer i bil, ändå har vi betydligt fler cyklister än bilister på sjukhusen, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen.

Det låter som en misstänkt smitning.ulf seldee