Måste gå två kilometer för att hämta sin post

Att göra nya inkast i de gamla dörrarna skulle bli lika dyrt som att installera postboxar.
Att göra nya inkast i de gamla dörrarna skulle bli lika dyrt som att installera postboxar.
Entréerna är små och har svårt att rymma postboxarna som Postnord föreslår.
Entréerna är små och har svårt att rymma postboxarna som Postnord föreslår.
De låga och smala brevinkasten på Svalgränd 3A-C i Sundbyberg är en fara för brevbärarnas arbetsmiljö menar Postnord.
Därför slutar Postnord snart att dela ut post i de tre trappuppgångarna. De boende får då gå två kilometer för att hämta sina brev.

Det var vid en kontroll hos bostadsrättsföreningen på Svalgränd 3 i januari som Postnord upptäckte att brevinkasten sitter för lågt och är för smala både på bredden och höjden, plus har vassa kanter.

– Vi har haft en dialog med föreningen och de har fått möjlighet att rätta till bristerna men inte kommit in med någon åtgärdsplan, säger Camilla Törnkvist, produktionsområdeschef för Stockholm Västerort på Postnord.

Föreningen skulle till exempel kunna åtgärda inkasten, sätta upp postlådor vid dörrarna eller installera en fastighetsbox enligt Postnord.

Nu slutar därför Postnord med att dela ut post i trappuppgångarna den 13 december.

De boende hänvisas då till Företagscentret på Englundavägen 5 i Solna, för att hämta ut sina brev och paket.

Ont om plats för postboxar

– Det har fungerat alldeles utmärkt i 85 år, men nu säger de att inkasten är för små, säger Roland Ålund, ansvarig för fastighetsfrågor i bostadsrättsföreningen.

Postboxar skulle kunna sättas upp i två portar enligt föreningen men i den tredje är element och annat i vägen vilket gör det besvärligt att få in en postbox. Det blir även väldigt dyrt för de boende menar Roland Ålund.

80 000 kronor är inget man snyter ur näsan.

– Det är 48 lägenheter här, bara ettor, så det blir en stor kostnad. Omkring 80 000 kronor är inget man snyter ur näsan, säger han.

Får gå två kilometer

Att göra nya inkast på dörrarna skulle bli ungefär lika dyrt och dessutom förstöra den fina gamla inredningen som man jobbat på att behålla i huset menar Roland Ålund.

De kommer dock inte hinna få till någon lösning inom en månad tror Roland Ålund, då de boende är hänvisade till en två kilometer lång promenad för att hämta sin post.

PostNord hoppas dock på en snar lösning och börjar dela ut post i fastigheten igen så fort de fått in en godkänd handlingsplan från fastighetsägaren.