”Du måste inte kunna, du måste vilja”

Frida Jonsson och Marc Ljungström från Husby. Nya unga aktivister som tar över.
Frida Jonsson och Marc Ljungström från Husby. Nya unga aktivister som tar över.
Här är föreningen Rädda Järvafältets nya, unga krafter. Redo att kämpa för sitt fält.

Järvafältet håller på att vakna upp efter vinterns långa vila. Vårfåglarnas drillar brottas med ljudet från motorvägen och Igelbäckens ivriga porlande. I skydd av buskagen betar rådjuren stilla av det som så länge gömts under snö.

Är det någon som ska ta över så är det vi

Marc Ljungström

Här går Rädda Järvafältets nya, unga krafter Marc Ljungström och Frida Jonsson varje dag. De är från Husby och vill fortsätta driva den gamla föreningen Rädda Järvafältet.

Hade ingen aning

De pratar om fältet som man pratar om en vän. Det var därför inget svårt val att engagera sig i föreningen när de läste att den höll på att gå under på grund av att ingen ville ta över styrelsearbetet.

– Jag visste inte att föreningen fanns, men när jag läste i Mitt i att den skulle behöva lägga ner kände jag att jag måste rädda den, säger Frida.

– Det känns som att det här är menat för oss, fyller Marc i. Är det någon som ska ta över så är det vi.

Gravöl bokad

För några veckor sedan trodde Rädda Järvafältets sittande styrelse att föreningens sista stund var kommen. Det fanns inga medlemmar som ville ta över.

Gravölen var bokad , men allt ändrades plötsligt i och med Marc Ljungström och Frida Jonssons oväntade engagemang.

Central Park

De kallar sig självklara aktivister. Människor som tar tag i problemen när de dyker upp och som vill förbättra sin omgivning.

Frida och Marc bor, arbetar och lever i området kring Järvafältet. Marc är konstnärlig ledare på Kista Ungdomsgård och Frida arbetar på en vinbar i stan men ägnar all sin fritid åt läxläsningsprojekt och djurrättsaktivism. De älskar Järvafältets sätt att binda samman olika områden och menar att det är unikt. Ortens Central Park, säger Marc.

Redan igång

Arbetet med att fylla på medlemsregistret, och hitta sex personer som kan bilda en ny styrelse, har redan börjat.

Innan den första oktober ska den tillfälliga styrelsen ha kallat till nytt möte för att klubba den nya, riktiga, styrelsen. Först då kan arbetet dra igång på riktigt, men Marc och Frida har redan en mängd idéer om hur de vill arbeta vidare.

– Vi måste modernisera och digitalisera. Vi hade stora problem att få tag på föreningen när vi hade bestämt oss för att gå med, det vill vi ändra på. Det ska vara lätt att gå med, äger Marc. Vi har redan skapat en facebooksida där man kan nå oss.

Samtidigt värnar de om att alla nuvarande medlemmar ska vara kvar.

– Vi behöver deras ovärderliga kunskap. Sen behöver vi nya medlemmar som kan komma med ny energi och nya idéer, säger Frida. Du måste inte kunna en massa för att vara med. Du måste bara ha viljan.