Nu måste fritidspedagoger ha lärarlegitimation

Föreskoleklass Fritids Klädhylla i skolan
Många fritidslärare har inte plockat ut sin legitimation trots att de har en akademisk utbildning, eftersom det hittills ej varit ett krav.
Få av Stockholms fritidspedagoger har lärarlegitimation, vilket krävs i en ny lag från 1 juli. Bristen gäller i hela Sverige, och varken Täby, Danderyd, Vaxholm eller Österåker är några undantag.

Från och med den 1 juli gäller en ny lag som kräver att fritidslärare har lärarlegitimation. Men i Täby och Södra Roslagen kan det blir svårt att hitta lärare, precis som i resten av Stockholms län.

Skolverket har de exakta siffrorna. I Täby har bara 14 % legitimation, vilket är under det nationella genomsnittet. I Vaxholm och Österåker är det ungefär samma, 15 och 12 %, och något högre i Danderyd där siffran är 28 %.

Carolina Morell är ordförande för lärarförbundet i Täby. Att det jobbar utbildade pedagoger på fritidshem är hon positiv till, även om hon tror att Täby, med sina 14 % har en utmaning framför sig.

– Jag är rädd att det blir samma effekt som tidigare, vi har många erfarna lärare som haft problem med att få ut sina lärarlegitimationer. Lärarförbundet har en dialog med arbetsgivaren om att erbjuda kompletterande utbildningar eller motsvarande, där man validerar det man lärt sig tidigare, säger hon.

Lång process

Det är särskilt dem med en äldre utbildning, före 1977, som har problem med att få ut sin legitimation. Den som väljer att inte plocka ut den kan få jobba kvar genom att tjänsten skrivs om till barnskötare. Det kan vara ett alternativ för de som har nära till pensionen.

– Du kan ju tänka dig om du är runt 60 och ska börja vidareutbilda dig, det är kanske inte det första man tänker på, säger Carolina Morell.

Oavsett om man får ut sin legitimation för en utbildning man redan har eller vidareutbildar sig, är det en bättre och mer långsiktig lösning, säger hon.

– Man får möjligheter, helt andra lönekriterier. Du får en karriärmöjlighet som lärare på fritidshem.

Även om lagen trädde i kraft den 1 juli, ser hon en längre process framför sig.

– Jag vet inte hur Skolverket har ordnat för att det ska fungera, om de står beredda att det kommer lärare från fritidshem, säger hon och tillägger att tidsfristen är på ungefär tre år.