ANNONS

Det måste du spara till barnens hem om 20 år

Småbarn och mäklarskylt
Det kan vara läge att börja spara till barnens bostad redan nu.
Har du barn? Då kanske det är dags att börja spara till deras egna boende. För en etta i Stockholms stad behöver du spara 1.770 kronor i månaden i 20 år för att ha råd med kontantinsatsen.
ANNONS

På många orter i Stockholmsområdet är det svårt att hitta en hyresrätt utan lång kötid i bostadskön. Samtidigt kan höga kontantinsatser stå i vägen för den som vill ta ett lån för att köpa en bostadsrätt.

Bolåneföretaget SBAB har gjort en uträkning med hjälp av siffror från Booli för att ta reda på hur mycket en 20-årings föräldrar ”borde” ha sparat undan sedan födseln för att ha råd med kontantinsatsen till en etta i länets olika kommuner.


Så mycket måste du spara i 20 år

Interaktiv grafik. Ju rödare – desto mer måste du spara. Klicka på din kommun!

Källa: SBAB/Booli


Enligt SBAB har föräldrar som vill hjälpa sina barn med kontantinsatsen stor nytta av att börja spara från dagen barnet föds.

– Jag tror inte att det finns så många föräldrar som började spara på det här sättet till sin bebis, som föddes för 20 år sedan. Sammanställningen är mer som en illustration över vad som krävs ekonomiskt, nu och i framtiden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Stockholms stad är den dyraste kommunen att köpa en etta i och Nynäshamn den billigaste.

För att ha råd med kontantinsatsen till en etta i Stockholms stad måste föräldrarna spara 1.770 kronor i månaden i 20 år.

ANNONS

I Nynäshamn måste föräldrarna spara 708 kronor i månaden.

– Det unga vuxna som känner sig tröstlösa på bostadsmarknaden kan göra är att rikta in sig på ettor i områden som ligger längre ut från centrala Stockholm. Det kanske går bra att pendla till en början, för att så småningom flytta längre in, om det önskas.


Kommunerna där du behöver spara mest

Kommunerna där du behöver spara minst

Källa: SBAB/Booli


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.