ANNONS

Masten vid Ärvingerondellen plockas ner

Masten – en av Ericssons så kallade towertubes – som under många år stått intill rondellen i Ärvinge plockas nu ner. Totalt har Ericsson ett 20-tal liknande mastkonstruktioner i världen.
Masten – en av Ericssons så kallade towertubes – som under många år stått intill rondellen i Ärvinge plockas nu ner. Totalt har Ericsson ett 20-tal liknande mastkonstruktioner i världen.
I drygt tio år har Ericsson haft sin vita betongkonstruktion, innehållande en radiomast intill Ärvingerondellen.

Nu plockas masten ner då kommunen inte förlängt avtalet.
ANNONS

Många har nog sett hur man jobbar med att plocka ner den cirka fem meter breda och 40 meter höga betongkonstruktionen vid rondellen i Ärvinge.

Inuti skalet har Ericsson haft radiobasutrustning och antenner för sitt testnät, plus att tornet varit ett sätt att visa upp deras nya design med så kallade ”towertubes” för kunderna.

Vanligtvis består en traditionell radiomast av en hög stålkonstruktion med antenner överst och en liten bod intill för själva basstationsutrustningen, omringat av ett staket.

Arkitekten Thomas Sandell anlitades dock för dryga tio år sedan av Ericsson för att göra en snyggare variant, och sedan dess har en av hans konstruktioner stått i Kista.

Nu plockas den dock ner då Ericsson inte fått förlängt avtal med kommunen.

– Man sa redan för tre år sedan då man förlängde avtalet senast att det skulle bli sista gången. Vårt syfte med testanläggningen har också ebbat ut så vi ser ingen större anledning att ha den kvar, säger Pär Wiklund, projektledare för Ericssons towertubes.

I och med att utrustningen har använts till Ericssons testnät så ska det inte påverka de kringboende att masten försvinner.

– Det har inte varit några operatörer som varit inmonterade i den så det påverkar inte den vanliga mobiltrafiken att vi plockar ner den, säger Pär Wiklund.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.