ANNONS

Mästerbagaren Linneas bästa knep till kanelbullens dag

Linnea Andrae, som bor i Tyresö Strand, bakar bullar varje år på Kanelbullens dag.
Linnea Andrae, som bor i Tyresö Strand, bakar bullar varje år på Kanelbullens dag.
Köksvåg, sockerlag, hela kardemummakärnor och äkta smör. Det är några av Tyresöbon Linnea Andraes bästa tips för bullbaket. Hon har tidigare utsetts till Sveriges bästa juniorbagare.
Här delar hon med sig av sitt recept inför kanelbullens dag på fredag.
ANNONS
Fakta

Linneas bullrecept

Det blir 30 till 40 stycken bullar.

Vetedeg:

50 g jäst

3 dl mjölk

2 dl grädde

1 msk hela kardemummakärnor

2 ägg

2 dl strösocker

1 tsk salt

16–18 dl vetemjöl special

200 g rumstempererat smör

 

Remons:

100 g rumstempererat smör

1 dl (rågad) strösocker

100 g mandelmassa

2–3 msk malen kanel

 

Ägg till pensling

Pärlsocker

Ev. mandelflagor

 

Sockerlag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och grädde till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst upp sig.

Mortla kardemummakärnorna.

Tillsätt kardemumma, ägg, socker, salt och hälften av mjölet i mjölkblandningen. Knåda ordentligt i maskin.

Tillsätt resten av mjölet och smöret i omgångar och knåda degen i 10 min.

Täck över bunken och låt jästa i cirka 1,5 timme eller till dubbel storlek.

Gör under tiden fyllningen.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Ställ åt sidan fram till användning.

När degen jäst klart stjälper du ut den på ett mjölat bakbord och knådar ordentligt.

(Nu kan du välja om du vill snodda bullarna eller göra vanliga snäckor. Här förklarar jag lite snabbt hur du snurrar bullarna, men om du vill göra snäckor hoppar du över treslaget och rullar ihop degen som en rulltårta och skär ut bitar i stället)

Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Gör ett treslag genom att du viker in halva degen mot mitten och den andra halvan över. Kalva degen lite tunnare.

Skär ut remsor, cirka 1–2 cm breda och snurra ihop de med hjälp av pekfinger och långfinger. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i cirka 45 min.

Här hittar du Linneas blogg ”Linneas Sweet Baking”.

Källa: Linneas hemsida Linnea Sweet Baking

Varje år på kanelbullens dag doftar det bullar hemma hos Linnea Andrae i Tyresö Strand.

–  Dagen har blivit väldigt populär i Sverige. Jag tycker den är väldigt rolig, det går att variera sig på så många sätt, säger Linnea Andrae som 2015 vann första upplagan av TV 4:s ”Hela Sverige bakar junior”.

Smälter man smöret blir bullarna torrare

Hon har flera knep för att få till goda kanelbullar. Bullarna bakas på äkta smör som är rumstempererat.

– Smälter man smöret blir bullarna torrare, säger hon.

Hon använder hela kardemummakärnor som hon mortlar.

– Man känner verkligen en stor skillnad på smaken.

Linneas hus är fullt av godsaker

Degen knådar hon rejält.

Kanel torkar ut degen

– Då får man glutenutveckling som gör degen luftig och elastisk. Det ska också vara rikligt med fyllning, tycker jag, gärna en remons.

Vad är det?

– Man rör ihop ingredienserna i fyllningen i stället för att lägga på dem en och en. Kanel torkar ut degen och då blir det torrare bullar.

Hon använder en köksvåg när hon bakar.

– Då för man exakta värden och ett bättre resultat.

Penslar med sockerlag

När hon har tagit ut bullarna ur ugnen penslar hon dem direkt med en sockerlag.

– Då håller de sig längre, blir saftigare och glansigare, säger hon.

I år firas kanelbullen fredag den 4 oktober. Linneas kommer att baka så mycket att det räcker till både frysen, släkt och vänner.

– Vi brukar baka många olika kanelbullar och även andra bakverk med smak av kanelbulle. I år klurar jag på någon slags bakelse eller tårta, säger Linnea.

Fakta

Bor i Tyresö Strand

Namn: Linnea Andrae

Ålder: 17 år

Bor: Tyresö Strand

Gör: Går Stockholms hotell- och restaurangskola vid Globen

Drömmer om: ”Att bli konditor och så småningom starta ett eget företag”

Fakta

7 miljoner kanelbullar säljs

Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.

Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

Källa: Mitt kök
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.