Mästersliparen i Blackeberg

Johan har sju slipmaskiner. Vilken han använder beror på vad för slags slipning det ska vara. ”Det klurigaste är att slipa tävlingsskridskor för konståkarna”, säger han.
Johan har sju slipmaskiner. Vilken han använder beror på vad för slags slipning det ska vara. ”Det klurigaste är att slipa tävlingsskridskor för konståkarna”, säger han.
Ett par fina hockeyrör från 1930-
talet. ”Så jävla välgjorda, alltså!”
Ett par fina hockeyrör från 1930-
talet. ”Så jävla välgjorda, alltså!”
I butiken finns inte en yta som inte är tagen i anspråk.
I butiken finns inte en yta som inte är tagen i anspråk.
I 35 år har Skridsko-Johan fixat skridskor i Blackeberg.

Skridskoåkare från hela världen kommer till hans butik för att få den exakta passformen på sina grillor – allt från ryska elithockeyspelare till unga konståkningslöften.

Mängder av skridskor är det första man möts av när man kliver in i Skridsko-Johans butik vid Blacke bergs torg.

Vid ingången finns alla begagnade skridskor, sorterade efter storlek. Lite längre in i butiken fortsätter det, men då blir det kartonger med nya skridskor som står staplade på varandra.

Yteffektivt är bara förnamnet, det finns inte en plats som inte är belamrad. I taket ovanför slipmaskinerna hänger städgrejerna.

– Den enda plats som var ledig, säger Johan Berg, som är Skridsko-Johan.

Längst in i butiken har han sina sju slipmaskiner. På golvet intill maskinerna ligger en hög begagnade skridskor, som han inte har hunnit sortera.

– Jag hinner inte med. Det har varit så mycket sedan jul och nyår. Men jag vet precis vad som ligger i röran, säger Johan.

För 35 år sedan tog han över verksamheten, som då var en cykelbutik. Tanken var att han skulle hålla på med cyklar, men ganska snabbt visade det sig att han var en hejare på att slipa skridskor, och till slut tog det över. Men han fixar fortfarande med cyklar i butiken.

Han har fullt upp året runt. Konståkningslägren sätter igång två veckor före midsommar, och sedan rullar det på. Enda gången som det är riktigt lugnt är i mars.

Johan brukar inte ta semester. Men i år har han tänkt åka till en stor bilutställning i Moskva. Ett av hans stora intressen är veteran- bilar, han har bland annat en av Stalins gräddbilar, årsmodell 1947, i sin ägo.

Man kan säga att Johan Berg har samma funktion som valla- chefens i ett längdåkningsteam. Blir det felvallat är det kört. Samma sak gäller för slipningen.

– Det klurigaste är att slipa tävlingsskridskor för konståkarna, säger han.

När vi är på besök i butiken kommer det in en jämn ström av kunder som vill ha skridskorna slipade. Johan känner igen de flesta och slänger några ord med varje kund. En pappa vill köpa konståkningsskridskor till sin dotter. Men Johan kränger inte skridskor hur som helst.

– Det går inte att mäta en fot korrekt. Du måste ta hit fötterna. Då provar vi ut ett par och formar till dem och sedan slipar vi dem, säger han.

Johans specialitet är att få skridskor att fungera bättre. Det kommer även kunder från utlandet för att få hjälp att forma sina skridskor så de passar fötterna. Den kunskapen är han rätt ensam om.

– 35 års erfarenhet har skolat mig, säger han.