Mat från öst lockar till resor

Elena Demin äger butiken tillsammans med sin man Alexej.
Elena Demin äger butiken tillsammans med sin man Alexej.
Korvar och charkuterier är populära i det baltiska köket ...
Korvar och charkuterier är populära i det baltiska köket ...
...liksom fiskkonserver av olika slag.
...liksom fiskkonserver av olika slag.
Torkad fisk är populärt till en öl i stället för chips eller nötter.
Torkad fisk är populärt till en öl i stället för chips eller nötter.
Rökt gristunga och bruna ärtor med fett för den vågade, eller säkra kort som dumplings och ­korvar.

I Sollentuna finns län­ets första butik som är specialiserad på mat från Baltikum.

I Stockholm är det sällan långt till andra länders kök. I Sollentuna centrum finns redan butiken Thailaan asian market, och korta bil­resor bort kan man botanisera i specialbutiker med utländsk mat.

Exempelvis finns polska delikatesser i Hägernäs och Skytteholm, och i Solna centrum finns en butik med orientaliska delikatesser och en annan med fransk frysmat.

Men de som har suktat efter delikatesser från de baltiska länderna har inte haft samma smörgåsbord att vraka från. Förrän nu.

För ett par månader sedan slog butiken Tre Brudar upp dörrarna i centrala Sollentuna efter flytten från Bandhagen i södra Stockholm där den öppnade förra året. Och många kunder åker långt, berättar Elena Demin som äger butiken tillsammans med sin man Alexej.

– Det här finns ju ingen annanstans. I dag hade vi ett par från Enköping här. Andra har kommit från Norrköping och Västerås, säger hon.

Hon uppskattar att ungefär 80 procent av kunderna kommer från Baltikum. Elena berättar om en av dem, en kvinna från Estland som bott i Sverige sedan 1939.

– De saknar maten. För många kunder är det deras barndom, den mat som de har växt upp med.

Andra är helt enkelt nyfikna på baltisk mat – som inte sällan påminner om lite mer gammaldags svensk mat, med ingredienser som fläsk, lök och sill.

Men vad är egentligen typiskt baltisk mat? Besökaren ser snabbt att korvar i olika former tar upp stor plats i diskarna, och i hyllorna står konserver med fisk och grönsaker på rad.

Bruna ärtor som man steker med lök och fett från rökta revben är en lettisk specialitet, berättar Elena och Alexej. Liksom den hårda kryddosten som inte smälter när man strör den över pasta.

Och kvargen – färskosten som fått en renässans i samband med den senaste tidens proteinvurm – den är stapelvara och ingrediens i allt från maträtter till bakverk. Till exempel i karums, där kvarg i fast konsistens täcks med choklad, nötter eller bär och äts som ett mellanting mellan ett bakverk och ett mellanmål.

Den som vågar ta ut svängarna lite mer kan prova tunt skivat späck på svartbröd, eller varför inte byta ut chipsen mot salt torkad fisk.

– Och rökt gristunga är en delikatess i hela Baltikum, säger Elena.

Fakta

3 baltiska rätter

Pelmeni från Estland. Degknyten med fyllning, påminner om ravioli eller tortellini. Kokas i saltat vatten och serveras med smält smör, grönsallad och smetana smaksatt med vitlök och dill.

Korv med stekt surkål: En klassiker i hela Baltikum. Stekt surkål är ett vanligt halvfabrikat i de baltiska länderna. Bara att sleva upp till stekt korv eller annat.

Sillsallad från Litauen. Stek hackad lök och morötter, dela sillfiléer i olja i små bitar och blanda ihop allt med gröna ärtor och valnötter.