Mat med utsikt i Marieberg

Det är viktigt med vacker utsikt när man äter middag. Det tycker i alla fall stjärnkrögaren Pontus Frithiof som öppnar restaurang längst upp i DN-skrapan i Marieberg.

På onsdag den 30 september kör krogen sin första pop-up.

Pontus Frithiof har byggt upp ett litet krogimperium. Senaste tillskottet heter Atelier 23 och finns på våning 23 i DN-skrapan vid Västerbrons fäste. Att han valde ett av Stockholms mest kända höghus är förstås ingen tillfällighet.

– DN-huset är ett landmärke och i kombination med utsikten blev första intrycket: ”det här ska vi ha!”, säger Pontus Frithiof i ett pressmeddelande.

Restaurangkonceptet bygger på lokala råvaror och säsongsbetonade menyer. Pontus Frithiof kommer själv att stå vid kastrullerna i köket för att laga klassisk mat med moderna inslag.

Atelier 23 har inga fasta öppettider utan kör i stället pop-up-kvällar då och då. Nästa tillfälle blir på onsdag den 30 september. I mitten av november blir det gåsmiddag och under december bjuds det på klassiskt julbord. Den sista december kan man fira nyårsafton i skrapan med garanterat bra utsikt över stans raketer.

Atelier 23 består av sex rum. Två av rummen, The dining room och The kitchen, är restauranger. Den förstnämnda är störst och har vackrast utsikt, medan The kitchen är ett öppet kök där gästerna kan hålla koll på kockarna. De övriga fyra rummen ska användas till möten och konferenser.

Fakta

Här kan du också äta med utsikt

DN-skrapan är inte enda stället där du kan njuta av Stockholmsvyer medan du äter. Här är några till:

Himlen. Restaurang och skybar 104 meter upp i skatteskrapan på Södermalm.

Kaknästornet. 170 meter högt och på utsidan fullsmockat med paraboler och antenner. På insidan, 155 meter upp, finns kafé och bar.

Eriks Gondolen. En klassiker bland Stockholms krogar, 33 meter upp i luften.

Skybar Radisson. Längst upp i hotell Radisson i city finns en bar med tjusig utsikt.

Dramatenterrassen. Inte jättehögt upp, men ändå tillräckligt för att kunna överblicka Nybroviken, Strandvägen och Gröna Lund.