Mataffär hade sprit vid kassan

När polisen inspekterade en matbutik i Österåker fann man 22 vodkaflaskor.

Nu döms butiksinnehavaren för olagligt innehav av alkohol.

– Att det låg påsar med sprit justvid kassan gör ju att vi i princip förstod att var till förförsäljning, säger Magnus Bäckström, inspektör vid närpolisen i Åkersberga.

Upptäckten gjordes i slutet avseptember förra året, vid en rutinkontroll för att se hur butiken skötte hanteringen av tobaksvaror och folköl.

Sammanlagt hittade polisen och kommunens inspektörer 22 flaskor vodka i butiken. Flaskorna fannsgömda i butikens lager och vid kassan. Varje flaska var även inslagen i tidningspapper.

Butiksinnehavaren har nekat till brott. Han har i stället hävdat att spriten är hans egen och att den baraförvarats i butiken.

Att alkohol säljs i vanliga butiker förekommer då och då. Mangus Bäckström berättar att det finns folk som mer eller mindre livnär sig på att åka och köpa uppstora parti utomlands som sedan säljs illegalt, exempelvis frånbilen.

Det vanligaste är att spriten smugglas in från Tyskland.

– Att sälja sprit i butik är ganska korkat för ryktet sprids ju, säger Magnus Bäckström som bekräftaratt det förekommit tips om spritförsäljning.

Förutom spriten hade polisen och kommunens inspektörer även synpunkter på en del tobaksvaror som ägaren hade i butiken. Bland annat fanns lösa cigaretter tillförsäljning, något som inte är tillåtet. Dessutom hade mannen oskattade cigarrer i sitt sortiment och på lagret fanns även ett parti till synes oskattad vattenpipstobak i en kartong.

– Vattenpipstobaken saknade märkning vilket visar att den antagligen inte var skattad utan insmugglad, säger Anette Persson på kommunens miljö- och hälskoskyddsenhet.

– När vi hittar vattenpipstobak så är den nästan alltid oskattad eftersom den skulle bli för dyr attsälja annars, säger Magnus Bäckström.

Butiksinnehavaren har dömts för olovligt innehav av alkohol. Han får 50 dagsböter á 60 kronor.