ANNONS

Matbutiker slarvar med kötthanteringen

Odiskade köttkvarnar, skitiga golv och köttfärsprover som inte skickas in.

Flera av Botkyrkas matbutiker brister i hanteringen av kött, visar kommunens granskning.
ANNONS

Under ett par veckor i månadsskiftet januari/februari granskade livsmedelsinspektörerna från Botkyrka kommun sju matbutiker i Fittja, Hallunda och Tumba.

Man fokuserade på butiker som maler kött själva i butiken. En sådan kampanj gör man en gång om året, berättar livsmedelsinspektören Peter Svoboda.

– Det krävs mycket bättre hygien när man maler exempelvis nötfärs eller gör egna köttdetaljer i butiken, säger han.

Alla sju butiker fick någon form av anmärkning. Vid fyra av dem var slarvet lite mindre – här upptäckte man brister som en glipa vid lastporten där skadedjur kan ta sig in eller att smuts kan falla ner från en ventil placerad rakt ovanför en köttvarn.

Vid tre butiker var slarvet betydligt värre. Kommunens inspektörer hittade bland annat odiskade köttkvarnar, smutsiga lokaler, omärkta varor och dålig provtagning. Till dessa ska kommunens inspektörer komma på ett återbesök.

– De har tre fyra veckor på sig att åtgärda bristerna, säger Peter Svoboda.

Kommunens inspektörer jobbar i kampanjer. Tanken är att de omkring 400 platser som hanterar livsmedel ska få åtminstone ett besök om året. Totalt blir det omkring 500–600 besök. 10–20 procent av dem leder till återbesök, säger Peter Svoboda.

Alla som hanterar kött är skyldiga att ta prover och skicka in för att kontrollera förekomsten av bakterier som e-coli och salmonella. Även om det just var köttet som var i fokus den här gången så gör inspektörerna alltid en fullständig genomgång av lokalerna.

– Vi tittar på rengöring, märkning, skadedjurskontroll, att man inte blandar råa produkter med till exmpel grönsaker och att man tar prover, säger Peter Svoboda.

ANNONS
Fakta

Några brister vid tre av matbutikerna

Butik a

Ingen provtagning av bakterier i köttfärs.

Köttkvarnen i malningsutrymmet var inte rengjord.

Kött var kvar i maskinen och blod på en bänk bredvid.

Dålig eller ingen märkning av ägg.

Butik b

Otillräckligt övertäckta köttdetaljer i frysdisken.

Styckade köttdetaljer i frysdisken saknade sista förbrukningsdag.

Bärkassar används till förvaring av köttfärs i stället för plastpåsar avsedda för livsmedel.

Butik c

Kött för malning låg helt oskyddat.

Mopp förvarades stående i mycket smutsigt vatten.

Risk för ökad bakterietillväxt.

ANNONS