Matchar odlingssugna med trädgårdar

Odla dina grönsaker i någon annans trädgård genom co grow
Odla dina grönsaker i någon annans trädgård genom co grow
Idén med Co-grow är att odla nära och få vänner på köpet
Idén med Co-grow är att odla nära och få vänner på köpet
Rebecka Hagman grundaren till Co Grow
Rebecka Hagman grundaren till Co Grow
Våren 2015 gjorde söderortsbon Rebecka Hagman ett inlägg på Facebook. Hon undrade om det fanns ett intresse av att dela resurser, så att odlingssugna utan trädgård kunde odla i någon annans. Gensvaret blev enormt.

– Det visade sig att det fanns ett rejält sug efter just det här, det kanske är fler än jag som tänkt i de här banorna, att det måste finnas ett sätt att nyttja jord som inte odlas.

Rebecka Hagman är grundaren till Co-grow, som för samman de som vill odla men inte har mark  med de som har mark men inte har tid eller ork att odla.

– Jag trodde att det skulle bli svårt hitta folk som kunde tänka sig att upplåta sina trädgårdar. Men jag hade helt fel. Många trädgårdsägare har dåligt samvete som gnager för att de aldrig har tid att odla och sköta om den.

Tanken om hållbarhet bär idén, till exempel hoppas jag att det här ska kunna bidra till att öka självförsörjning och minska transporter och utsläpp.

– Men det är lika mycket en tanke om social hållbarhet, att skapa möten mellan människor som kanske aldrig annars skulle ha mötts, säger Rebecka Hagman.

Hon berättar om en matchning mellan en 30-årig odlare och en 90-årig man som inte längre orkade sköta sin trädgård. Men den yngre odlaren tyckte att det var fantastiskt att gräva, så och vattna medan mannen satt på en stol i vårsolen och berättade om sitt liv.

– Det handlar om möten mellan både olika generationer men också mellan olika grupper och typer av områden, säger Rebecka Hagman.

Allt började i våras när Rebecka Hagman var föräldraledig och gick barnvagnspromenader i sitt eget område där bebyggelsen består av både flerfamiljshus och villor. Hon sneglade avundsjukt på grannarnas trädgårdar. Där fanns gott om odlingsyta. Samtid svämmade hennes egen balkong för länge sedan över av blommor och grönsaksplantor. Slöseri med odlingsbar jord som går till spillo, tyckte Rebecka Hagman. Hon skrev ett inlägg på facebook och frågade om det fanns ett intresse av att dela resurser. Hon fick snabbt respons och tre par var villiga att prova på.

– Och nu hinner jag inte med att matcha alla som vill odla eller ha odlare, intresset är stort och just nu gör jag ju jobbet manuellt.

30 odlare och 40 trädgårdar finns i dag registrerade. I dag finns de flesta odlingsmatchningarna i söderort men Rebecka Hagman hoppas snart få igång en digitalisering av tjänsten, så att fler kan delta både i staden och i övriga landet.

Kan det inte lätt uppstå konflikter? Entusiastiska odlare som sedan inte följer upp och tar hand om allt de planterat?

– När jag matchar folk så skickar jag en mall, ett kontrakt, och tipsar om att fylla i det för att redan från början ha tydliga riktlinjer för vad som ska gälla. Det tror jag är bra för att undvika onödig frustration. Hittills har det inte dykt upp några konflikter men vi har ju inte funnits så länge.

Vad är svårast med att driva det här framåt?

– Det är att jag ser så mycket potential i det här, att det skulle kunna utvecklas så mycket men att jag i dagsläget inte har inte resurser och kapacitet för att kunna växa.