Matcireron bjuder på gubbröra i Täby

Säg namnet Edward Blom till någon och personen kommer med största säkerhet att le. Matälskaren och kulturhistorikern har blivit en stor favorit för många.

Snart besöker han Gribbylunds bibliotek.

Edward Blom lagar, pratar om och äter gärna mat. Det har han gjort i hela sitt liv. När han var liten frågade en läkare vad som var hans favoriträtter, varpå den lille Edward bland annat rabblade upp krabba, kräftor, filé mignon och portvinsmarinerad rostbiff.

Vilken är din älsklingsrätt i dag?

– Jag kan aldrig välja en enda och har säkert 20 älsklingsrätter. Jag tycker mycket om entrecôte, långkok, lax, gåslever, ostar och vit tysk sparris.

I sin nya kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” har han samlat sina favoriter.

– Jag har skrivit boken för att nå ut med alla goda recept som jag samlat hela livet. Syftet är att skapa mer matglädje, fler rätter, fler middagsbjudningar och mer guldglans över måltiderna.

Vad tycker du om fokuset på nyttig mat som finns just nu?

– Det är förståeligt om man måste tänka på sin hälsa. Jag låter själv bli socker och undviker kolhydrater eftersom jag har för högt blodsocker. Jag följer Montignac-metoden med det stående undantaget öl. Jag kommer från en bryggarsläkt.

Han tycker att medelklassen har en kluvenhet till mat.

– Många är extremt intresserade av mat och har dyra kök och äter gärna på restaurang men lagar i själva verket väldigt lite mat. Man vill köpa ekologiskt och närproducerat men hinner inte och hamnar där med sin Gorbypizza ändå.

Vid sitt Täbybesök kommer han bland annat att bjuda på smakprov ur kokboken.

– Som det ser ut nu så blir det gubbröra på kavring.

Fakta

Pratar mat på biblioteket

Namn: Edward Blom.

Ålder: 42 år.

Gör: Kulturhistoriker, tv-profil och gastronom. Skriver texter och gör tv- och radioprogram, främst om mat- och dryckeshistoria. Slog igenom i tv-programmet ”Mellan skål och vägg” där han reste runt i Sverige och åt, drack och berättade ur den svenska kulturhistorien.

Aktuell: Med kokboken ”Allting gott och alldeles för mycket”. Besöker Gribbylunds bibliotek torsdag 24 oktober kl 19.