Maten kan rulla över bron

I Stockholm är food trucks, ambulerande matvagnar, en allt vanligare syn längs gatorna.

Nu riktas blickarna även mot Lidingö.

– Finns det möjlighet att prova en ny plats gör vi det, säger Walter Carvajal på Curbside Sthlm.

På bara något år har fenomenet food trucks fått ordentligt fäste i Stockholm. Det finns en uppsjö av olika inriktningar och smaker, men oftast är det mat som går lätt att äta stående och inte sällan faller under kategorin snabbmat.

I slutet av förra året utökade Stockholms stad försöket med mobila matförsäljningsställen, så kallade food trucks, från 20 till 100 tillstånd.

Matvagnarna ankrar för lunch under två timmar vid stora arbetsplatser eller knytpunkter, sedan drar de vidare för att stå någon annanstans vid middagstid.

Nu har önskemål väckts om att matbilarna ska rulla över bron till Lidingö, något flera aktörer ser positivt på. Av de 14 food trucks Lokaltidningen Mitt i frågat har åtta svarat. Av dessa kunde flera tänka sig det, varav tre absolut är intresserade och tittar redan på möjligheten. En av dem är Curbside Sthlm.

– Vi är ganska nya, sedan augusti, och vi lyssnar på alla som är intresserade av att ta del av det vi gör. När det finns möjlighet att prova nya platser gör vi det, och Lidingö är i princip Stockholm. Det är fördelen med en sådan här bil – vi kan sprida oss och låta fler prova vad vi har att erbjuda, säger Walter Carvajal, marknadsansvarig på Curbside Sthlm.

En lunch i veckan står man på Tegeluddsvägen. Han menar att om det finns ett intresse och om det är möjligt med tanke på tillstånd så kommer de gärna till Lidingö.

– Förhoppningsvis kan vi komma någon gång på vårkanten, under april, maj. Det kan bli allt från stopp varje vecka till varannan månad, allt handlar om vilken uppslutning det blir. Det finns alltid platser att stå på, men det handlar om var det lämpar sig. Vi måste ta hänsyn till trafiken, säger han.

På Lidingö stad känner man inte till att någon har ansökt om tillstånd ännu, varken hos tekniska förvaltningen eller miljö- och stadsbyggnadskontoret.

– Det finns ett särskilt regelverk för den här typen av verksamhet som ska följas. Vi har redan några ambulerande verksamheter som kommer hit, till exempel i samband med Lidingöloppet. Vi har rätt att bedriva tillsyn mot dem och om det kommer food trucks hit kommer vi att göra det, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Jonas Fjellstedt.

Från tekniska förvaltningen ser man inte några direkta problem med att food trucks kommer hit.

– Vi har inte pratat något om det här och jag tror inte att det har kommit in några ansökningar. Man får inte stå så att man hindrar trafiken och det ska funka med el och vatten, sedan får de söka tillstånd som alla andra. Vi kan inte upplåta någon plats på parkeringsplatser men finns det lämpliga platser, så kan de absolut få komma, säger Emma Lundbergh, chef för projekt och utredning på tekniska förvaltningen.

Knut Svanfeldt och Gustaf Löfgren på Curbside Sthlm lagar hamburgare för hungriga lunchgäster.

Fakta

Mat från hela världen på hjul

Den mat som serveras från food trucks i Stockholm är allt från klassisk amerikansk mat som hamburgare och pulled pork, till vietnamesiska mackor, mexikanska tacos, franskt långkok, turkisk köfte, streetfood från mellanöstern och svensk kantarellrulle.

För att hålla reda på var food-trucksen står varje dag och vilken tid finns gratis appen Streetkäk att ladda ner.

På sajten stockholmfoodtrucks.nu uppdateras innehållet när food-truckarna uppdaterar sin position på Facebook.

På hittatrucken.se gå det att se var de står nästa dag.