Min lokala hjälte

Maten viktig vid dagisval

Harald Lekander, 5 år och Alvin Karlsson, 6 år bakar bröd med kocken Pontus Stensland.
Harald Lekander, 5 år och Alvin Karlsson, 6 år bakar bröd med kocken Pontus Stensland.
Ska man äta socker och fett? Och är det viktigt med ekologiskt?

Mat väcker känslor. Och kan avgöra vilken förskola som föräldrarna väljer. På Södermalm satsar man allt mer på hemlagat och har egen matpolicy för förskolan.

Åsikterna kring mat varierar. Vissa undviker fett, andra kolhydrater. Eller tror på tallriksmodellen. Oavsett ståndpunkt så väcker mat känslor.

Södermalms stadsdelsförvaltning fick nyligen brev från ett föräldrapar som inte vill att det serveras bullar och kakor på de ­fikaträffar som ordnas för föräldrar på deras barns förskola.

I det fallet valde förvaltningen att inte lägga sig i eftersom föräldrafikat inte är en del av förskolans verksamhet utan ett erbjudande till föräldrarna att ses på egna villkor. Men när det gäller den mat som annars serveras på de kommunala förskolorna på Södermalm finns tydliga regler som bygger på kostråd från Livsmedelsverket.

– Föräldrar frågar ofta om maten innan de tackar ja eller nej till en förskoleplats. Så viktig är maten för dem, säger Lotta Rajalin, förskolechef för sju förskolor i Maria-Gamla stan.

– När det gäller små barn är föräldrarna väldigt måna om att det inte är socker i maten. Generellt vill man också ha ekologiskt, kravmärkt eller biodynamiskt. Och önskemålen om vegetariskt har ökat, säger Lotta Rajalin.

När det gäller fett är det inte lika entydigt – i alla fall inte på hennes förskolor. Ungefär hälften av föräldrarna vill ha lättprodukter, den andra hälften inte.

När Lokaltidningen Mitt i gör en rundringning till fyra förskolechefer med ansvar för flera förskolor på Södermalm berättar de att de flesta föräldrar frågar efter just hemlagat, sockerfritt och ekologiskt. Och på en förskola hade man nyligen en diskussion om man skulle använda processat kött som exempelvis korv och kassler.

Förra året lagade 17 av Södermalms 58 kommunala förskolor mat från grunden, 22 lagade delvis mat medan 19 beställde mat.

– Vår målsättning är att fler förskolor ska kunna laga sin egen mat, säger Krister Sundgren, informatör på stadsdelsförvaltningen.

På förskolan Nicolaigården i Gamla stan lagar kocken Pontus Stensland mat från grunden. Han har jobbat som kock och krögare i 30 år och tycker det är viktigt att barnen känner till råvaror och kan se hur maten tillagas.

När han köper fisk är det exempelvis många barn som vill komma och titta och lukta på fisken.

– Det är kul att jobba med barn för man får respons direkt. Om det är äckligt säger de det, så det gäller att laga god mat, säger han.

Förra året var 17 procent av maten på Söders förskolor ekologisk, tanken är att andelen ska ha ökat till 25 procent 2015.

Hur viktig är maten i förskolan för dina barn?

P-O Hedman, 41, Götgatan, pappa till My, 2: ”Den är självklart viktig. Det är en näringsfråga men handlar också om att de ska få testa olika smaker och kryddor. Och få en lugn stund.
Hanna Videgård, 38 , Helgagatan, mamma till Oskar 2 och Ellen 9 månader: ”Jätteviktig. På vår sons förskola har de catering, det är tråkigt att de inte har en egen kock.
Kalle Lagnefeldt, 40, Grindsgatan, pappa till Samuel 2: ”Viktig, men min son äter inte så mycket så jag är glad bara han äter. Jag är ingen sockertaliban men en viss måttfullhet är bra.
Johanna Edenius, 35, Götgatan, mamma till Sonny 2: ”Den är jätte­viktig. Det ska vara ekologiska och närproducerade råvaror. Och lagat från grunden.