ANNONS

Matgäster upptäckte kackerlackor i Täby C

Kackerlackan på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Kackerlackan på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Matgästerna i Täby Centrum stötte på en otäck middagsgäst. Längs golvet såg de hur en kackerlacka kröp runt. Restaurangen i fråga har ringt till ett skadedjursföretag som hittat populationen.
– De bodde bakom en diskmaskin, säger Peter Bergqvist på Nomor skadedjursbekämpning.
ANNONS

Två matgäster satt och åt på en restaurang i slutet av augusti i Täby centrum. Efter en stund dök en annan objuden matgäst upp – en kackerlacka som sprang över golvet. De rapporterade in händelsen till Södra Roslagens Miljö och Hälsoskyddsnämnd som tog kontakt med restaurangen.

– Kackerlackor är ingenting vi hör om särskilt ofta i Täby, det händer någon gång ibland men det är väldigt ovanligt, säger Gunilla Lindström, handläggare på Södra Roslagens Miljö och Hälsoskyddsnämnd.

Restaurangen gjort allt rätt

Hon säger att restaurangen gjorde som den skulle när de snabbt kontaktade ett skadedjursföretag.

– Finns det en så finns det ofta fler. Det finns sällan någon risk för någon smittspridning men det är ju obehagligt när man upptäcker dem.

Ingen stor population

Nomor är skadedjursföretaget som tog över ärendet och de säger att de gjort en första skadedjursbekämpning i restaurangen.

– Vi har lokaliserat populationen till en diskmaskin inne i restaurangen, vilket inte är ovanligt, säger Nomors regionchef Peter Bergqvist.

Djuren trivs nämligen i elektronikdelar där det är torrt och varmt. Det är också duktiga på att förflytta sig, utanpå VVS-ledningar och annat, så det viktiga är att det är ordentligt tätat, säger Peter Bergqvist.

– Det var absolut ingen stor population det rörde sig om och vi ser inte någon risk för spridning.

Var kommer de ifrån?

ANNONS

– I 99 fall av 100 kommer de från olika importerade livsmedel och när man låter förpackningen stå öppen så smiter de ut, säger Peter Bergqvist.

Vad gör ni nu?

– Vi har gjort en första kontaktbesprutning och sedan får man dammsuga igenom diskmaskinen med jämna mellanrum. I det här fallet satte vi ut en giftgel som de dör av, om man sprutar på ett gift kan det bli så att en kackerlacka dör som de andra sedan kannibaliserar på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.