Han vill göra ”matlådan” till idrottshall

Richard Bengtsson (L) vill se den tillfälliga saluhallen bli idrottshall.
Richard Bengtsson (L) vill se den tillfälliga saluhallen bli idrottshall.
När den tillfälliga saluhallen har tjänat sitt syfte kan den få ett nytt uppdrag – som idrottshall i Norra Djurgårdsstaden eller Hagastaden.
– Den är tillräckligt hög och bred, säger Richard Bengtsson (L).

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg kommer att stå där den står ett tag till och nu söker man intressenter som vill köpa den. Något som vi skrivit om tidigare.

– Vi har ett angenämt bekymmer med att många vill bo här i Stockholm, som likafullt är bekymmersamt. Det saknas skol- och idrottslokaler, säger fastighetsnämndens vice ordförande Richard Bengtsson (L).

”Flytta så fort den inte behövs”

Nu vill han att det utreds om saluhallen kan bli en idrottshall någon annanstans i stan.– Vid Rödabergsskolan kommer det att byggas en hall som inte är färdig förrän 2021. Så fort saluhallen inte längre behövs på Östermalmstorg så borde man kunna flytta den och använda den för andra ändamål, säger han.

I nybyggena Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden kommer det att flytta in många barnfamiljer och det är här behovet är störst, menar Richard Bengtsson.

Är inte det här bara att släcka bränder utan att komma tillrätta med hallkrisen?

– Ja, men det är ju det vi har att göra. Vi behöver hitta både långsiktiga och kortsiktiga lösningar.

Olle Henriksson projektleder arbetet med Östermalmshallens renovering och han har tidigare sagt till Mitt i att hallen har duschar och öppen planlösning.

Större än en handbollsplan

Den tillfälliga saluhallen mäter 58 meter på längden och 34 meter på bredden. I jämförelse är en handbollsplan som är ett vanligt mått på en idrottshall cirka 20 gånger 40 meter. Det finns pelare som löper från golv till tak på sina ställen i matlådan på torget och huruvida det går att använda hallen till idrott är något som alltså behöver utredas ytterligare.

På nästa möte i fastighetsnämnden kommer man att ta ställning till förslaget där Richard Bengtsson (L) menar att en flytt skulle vara billigare än ett nybygge. Och han är optimistisk.

– Jag antar att det inte finns någon anledning att tycka att det är en dålig idé.

Från början var det sagt att renoveringen av Östermalmshallen skulle ha varit klar på våren 2018 men bygget har försenats. Någon exakt prognos finns inte nu.