Matlag ska locka män till träfflokaler

Vill du laga mat och umgås? Nu startar stadsdelsförvaltningen matlag för äldre män.
Vill du laga mat och umgås? Nu startar stadsdelsförvaltningen matlag för äldre män.
Grytor, goda såser och efterrätter från förr. Men också samtal, diskussioner och skratt.
Nu startar stadsdelsförvaltningen matlag för män.

För få män kommer till träfflokalerna för äldre i Hammarbyhöjden och Skarpnäck. Det är bakgrunden till att man nu startar matlag som riktar sig särkilt till män.

– Vi har ett jämställdhetsmål för vår stadsdel och genom att starta matlag för bara män hoppas vi kunna jämna ut deltagarantalet mellan män och kvinnor. Vi har hört av flera män som kommer hit att de tycker att det är bara kvinnor här och att de också vill träffa och prata med andra män, säger Yvonne Jägenstedt, på stadsdelsförvaltningen.

Matlaget träffas varje onsdag, med start 27 september. Då ses de nästan hela dagen, från 10.30 till 15. Tanken är att man både ska bestämma meny, laga mat, äta, fika och samtala.

– Det främsta syftet är att man ska umgås. Och genom att göra något tillsamens så lär man också känna varandra och så finns ju vår kursledare Eva där som stöd och ställer frågor och ser till att alla får vara med och prata, säger Yvonne Jägenstedt.

Maten som lagas ska inte vara för avancerad, det blir exempelvis korv- och grönsaksgrytor, fiskrätter, soppor och olika såser. Och efterrätter som fruktsallad med glass, pannkakor med sylt och grädde och glasstrutar med lingongrädde.

– Det är deltagarna själva som bestämmer vad de vill laga men det blir mycket husmanskost och efterrätter som var vanliga på 60- och 70-talen, säger Yvonne Jägenstedt.

Under våren hade stadsdelsförvaltningen för första gången en matlagningskurs som riktade sig särskilt till män. En av deltagarna var Bengt Rundfeldt, 84 år från Björkhagen, som var mycket nöjd och nu har anmält sig till matlaget.

– Vi hade väldigt roligt. Det var ett trevligt gäng och vi började alltid med kaffe och pratade. Och Eva som var bas var väldig glad och trevlig och en duktig matlagerska, säger han.

Några av dem som var med träffar han fortfarande.

Var det viktigt att kursen var bara för män?

– Ja utan tvekan. Hade det varit kvinnor med så hade de ju tagit över helt och hållet och vi hade inte fått en syl i vädret. När det gäller mat så är det ju ofta kvinnor som dominerar, säger han.

Så har det dock inte varit i hans egen familj. Bengt Rundfeldt och hustrun turas om att laga mat varannan dag. En av hans favoriträtter är torsk med äggsås och pepparrot.

Hans förhoppningar inför den nya kursen är dels att ha trevligt men också att få med sig bra recept att laga hemma.

– De recept som man får i olika tidningar i affären är ju helt omöjliga. Man ska ha massa ingredienser som man inte har hemma. Och så ska köpa det för att använda bara en gång och sedan inte har någon nytta av. Här är det mer lagom svåra rätter som man kan göra själv. Det tycker jag är bra.