Det bildas en kö utanför Bjursätragatan 106, den 160 kvadratmeter stora lokalen har stått tom en längre tid. Men nu öppnar Matmissionen. Där kostar bananerna sex kronor kilot och ett paket krossade tomater tre kronor när Mitt i besöker invigningen. Men det är bara medlemmar som får handla. Rågsvedsbon Fatima Chakkour har fram till nu handlat i Matmissionens butik i Hägersten.
– Det är lite långt, så jag är glad att de öppnar här. Maten har bara blivit dyrare. Man märker det även här, bröd som tidigare kostat fem kronor kostar elva nu, säger Fatima Chakkour.
Fatima Chakkour har bokat tid för att handla klockan 14 på invigningsdagen, men sedan kommer det även att finnas drop in-tider.
Angie Gray
För att bli medlem i Stadsmissionens sociala matbutik och handla mat för en tredjedel av marknadspriset, måste man uppfylla vissa kriterier och ha en låg snittinkomst.
Inne i den nya butiken sitter en lapp med instruktioner om hur mycket man får handla av vissa varor. En mjölk, fem schampoflaskor.
"Stort behov"
Rågsvedsbon Stefan White var en av de första kunderna på Matmissionens allra första butik i Stockholm. Den låg några hundra meter bort från där den nu har öppnat, men brann ner i mars 2016.
– Det finns ett stort behov av den här butiken i Rågsved – man märker att folk har saknat den. Alla behöver ju ha mat i magen, säger Stefan White.
Dessutom har jag möjlighet att handla frukt här.
Den första Matmissionen-butiken öppnade i Rågsved för tio år sedan och än i dag har ingen butik ökat så snabbt i medlemsantal som den gjorde.
Angie Gray
Utbudet varierar, vilket tar fram Stefans kreativa sida.
– Det är bara roligt. Jag gillar mat från olika delar av världen, säger Stefan White och fortsätter:
– Dessutom har jag möjlighet att handla frukt här, vattenmelon och mango till exempel, som jag inte skulle ha råd med annars. Och piri piri, som jag älskar.
Under invigningen var Johan Rindevall, chef på Matmissionen, på plats.
– Det här är en efterlängtad comeback och en start på vårt 10-årsjubileum. Här finns ett stort medlemsunderlag. Tyvärr är grundproblemet med matfattigdom inte löst, den ökar. Men det har hänt mycket sedan vi startade. Begreppet fanns inte ens då, säger Johan Rindevall.
Han menar även att det har blivit mindre skambelagt att inte ha råd med mat.
– Våra första kunder packade om varorna så att det inte skulle synas att de handlat hos oss. Nu är det betydligt fler som vill prata om sin situation.