Min lokala hjälte

Matmissionen öppnar i Veddesta

Så här såg butiken i Rågsved ut.
Så här såg butiken i Rågsved ut.
Matmissionen brann ner 16 mars.
Matmissionen brann ner 16 mars.
På Matmissionen har ekonomiskt utsatta kunnat handla mat till lägre priser, men i våras brann butiken i Rågsved ner.

Men nu ska Matmissionen återuppstå - i Veddesta.

När Matmissionen öppnade i Rågsved i vintras var det en nationell nyhet – Sverige hade fått sin första sociala supermarket.

Där kunde ekonomiskt utsatta människor handla mat till kraftigt rabatterade priser. Affären erbjöd dessutom arbetsträning åt personer som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Maten och butikens andra varor kom från vanliga butiker som av en eller annan anledning inte kunde säljas – i januari fanns det exempelvis prima julskinkor till salu för 1 krona styck. På så sätt minskade matsvinnet.

Bakom Matmissionen stod Stockholms stadsmission och Axfood.

Men i mars i år brann butiken i Rågsved ner i en förmodat anlagd brand. Sedan dess har Matmissionen stått utan lokal. Men nu är det klart att butiken ska återuppstå i Veddesta, i Willys gamla lokaler.

– Sedan branden har vi sökt efter lokaler. I Veddesta fanns den som vi snabbast kunde få tillgång till, säger Maria von Sydow, pressekreterare på Stockholms stadsmission.

Under sommaren kommer arbetet med att anpassa lokalen att pågå för fullt. I höst öppnar butiken.

– De personer som har handlat på Matmissionen har uppskattat den enormt. Vi hoppas att de ska kunna ta sig till Veddesta, men det blir också ett nytt upptagningsområde, säger Maria von Sydow.

Butiken i Rågsved blev snabbt en succé med många kunder. I framtiden hoppas man på att det ska finnas Matmissionen på fler platser.

– Ja, förhoppningsvis blir det fler butiker på sikt, men än finns det ingen färdig plan för det, säger Maria von Sydow.

Medlemmar handlar för en tredjedel

• Matmissionen i Rågsved öppnade vintern 2015 och blev snabbt en succé.

• Efter tre månader hade butiken 1200 medlemmar.

• Alla som har en inkomst under 8700 kronor i månaden kunde bli medlemmar.

• Medlemmar fick handla i butiken till en tredjedel av priset. Vanliga kunder betalade fullt pris (vilket låg något längre än vanliga butikers).

• I butiken såldes varor som inte kunde säljas i andra butiker, ibland för att datumet var kort, ibland för att grönskarna var lite rynkiga, ibland för att butikerna köpt in för mycket. På så sätt minskades matsvinnet.

• På Matmissionen fick personer chans att arbetsträna och närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och coachning.

• Bakom Matmissionen står Axfood och Stockholms stadsmission.