Matpassion – i en grön Citroën

Hemma i Ella park står Lola och Angelica Nätteldals Citroën H, ständigt redo för att ge sig ut på matturné. De lagar mat och serverar på allt från bröllop till festivaler, födelsedagar och företagssevent.
Hemma i Ella park står Lola och Angelica Nätteldals Citroën H, ständigt redo för att ge sig ut på matturné. De lagar mat och serverar på allt från bröllop till festivaler, födelsedagar och företagssevent.
Sliders på kyckling, paprika-feta, babyspenat och chilirödlök.
Sliders på kyckling, paprika-feta, babyspenat och chilirödlök.
När nya Täby torg invigdes i maj var den gröna lastbilen på plats.
När nya Täby torg invigdes i maj var den gröna lastbilen på plats.
Gazpacho med mycket sting och rostad brödpinne.
Gazpacho med mycket sting och rostad brödpinne.
Mitt bland villorna i Täby finns en gröngul Citroën H. En gång i tiden körde den runt på Bordeauxs gator men nu tillhör den Lola och Angelica Nätteldal i Ella park.

– Året om åker vi ut med den och serverar mat, berättar Lola.

På vintern duggar julfesterna tätt och på sommaren gäller samma sak för bröllopen och festivalerna. Överallt behövs mat och två av dem som är beredda att laga och servera den är Angelica och Lola Nätteldal. De bor i Ella park med sina fyra barn.

– Det har blivit allt mindre festivaler faktiskt, konstaterar Angelica. Vi fick en fråga från Peace&Love när den drog igång igen i Borlänge nu i början av juli men vi var uppbokade.

Just den festivalen hade Angelica gärna åkt till eftersom hon växte upp i Borlänge. Senaste festivalen var förra årets Pride.

Mest anlitas de för bröllop och 40- och 50-årsfester.

– Förr var vi ofta ute på gatorna i Stockholms stad och serverade lunch, berättar Lola. Men vi har mindre tid för det nu.

Angelica har bland annat en bakgrund från café Mumma i Roslags Näsby och Lola från Zink grill och Buddha Bar. På sin hemsida skriver de att det är med mat som med kärlek – den ska behandlas med omsorg och engagemang. Därav företagets namn Lovetruck.

För att få inspiration reser de mycket och äter.

– Ja, det är det vi gör mest överallt, konstaterar Lola.

– Nu sist var vi i New York, berättar Angelica. Då åt vi varannan timme. Och så hade vi en lång lista på drinkar som vi skulle prova.

De säger att de aldrig kopierar andras koncept, de bygger om dem. Förutom smaken är de intresserade av matens färg och form när den presenteras. Just den biten är Angelicas specialitet, medan recepten är Lolas.

– Just nu har vi kört mycket chimichurri-marinerad flankstek, högrev, grillat och slowfoodbakat, säger Lola.

Angelica är i full färd med ett fat sliders (miniburgare) när vi kommer. De är gjorda på kyckling, grillad paprika, feta och dekorerade med babyspenat och vackra slingor av chilipicklad rödlök.

De följer många matbloggar på nätet för inspiration och idéer.

– Det är mycket gammaldags saker som gäller nu som granatäpplen och dill till exempel, säger Lola. Många svenskar har ett genuint matintresse. Det lagas mat och bakas både bland barn och vuxna.

Något som de däremot inte alls gillar är att slänga mat. Så efter stora cateringar när det blir mat över åker de med den till ett härbärge i Hjorthagen.

Fakta

Fem matråd från Nätteldals

1. Våga krydda din mat. Det är sällan vi kryddar för mycket.

2. Lär ditt barn att äta allt. Servera och låt barnet se och uppleva maten utan för mycket kommentarer.

3. Laga maten på en låg temperatur längre tid för mer smak.

4. Ha minst två vegetariska dagar per vecka.

5. Släng inte mat. Våga experimentera fram nya rätter. Rosta kokt potatis med parmesan, till exempel.