MatRätt ska ge Rose ett jobb – och rädda mat

Qiang Qiao Yun (Rose) och verksamhetsledare Ann Christin Vallgren
Qiang Qiao Yun (Rose) och verksamhetsledare Ann Christin Vallgren
Qiang Qiao Yun (Rose) och verksamhetsledare Ann Christin Vallgren
Qiang Qiao Yun (Rose) och verksamhetsledare Ann Christin Vallgren
Från vänster: Urban Petersson, Alexander Vide, Jakob Spång – MatRätts första stammisar?
Från vänster: Urban Petersson, Alexander Vide, Jakob Spång – MatRätts första stammisar?
Bara en vecka in på verksamheten har Stockholms Stadsmissions nya restaurang MatRätt i Veddesta redan börjat locka stamgäster. Rose, som arbetstränar på restaurangen, älskar sitt nya jobb.
– Vi är som en familj här, säger hon.

Sedan restaurangen öppnades, fredagen den 13 oktober, har gästerna nu börjat hitta dit. Idén är enkel: en billig lunchrestaurang och café, som använder överbliven mat, och skapar tillfällen för arbetsträning för människor som vill närma sig arbetsmarknaden. Det är en idé som verkar gå hem hos besökarna.

– Det är jättebra, det känns bra att äta här, säger Jakob Spång, som redan ätit på MatRätt tre gånger.

– Som välgörenhet. Dessutom är det jättegott, fortsätter Urban Petersson. Även han har varit där flera gånger sedan öppningen.

Urban Petersson, Alexander Vide, Jakob Spång är MatRätts första stammisar.

”Jag älskar att jobba här”

Qiang Qiao Yun kallar sig Rose för att underlätta uttalet för svenskarna. När hon kom till Sverige från Kina år 2009 gick hon en kockutbildning, men trots flera kortare anställningar har hon ännu inte lyckats hitta något långvarigt.

Den senaste anställningen var en mardröm: långt hemifrån, få timmar, och en chef som mobbade de anställda.

– Jag blev fysiskt och mentalt dålig av att jobba där, det var inte bara jag som blev av mobbad chefen. Här är det helt tvärtom, alla blir behandlade som jämlikar. Jag älskar att jobba här, säger Rose.

På Maträtt känner Rose att hon har hittat rätt, och hon tror att hennes kollegor känner likadant.

– Alla som arbetstränar här är glada att få vara här. Vi känner starkt för restaurangen. Vi är som en familj här, säger hon.

Qiang Qiao Yun (Rose) och Ann Christin Vallgren.

Överbliven mat ger mening

När Mitt i Järfälla besöker restaurangen på torsdagen är det Rose och verksamhetsledaren Ann Christin Vallgren som står i köket. Oftast är det Ann Christin som är ansvarig för att hitta på vad som ska tillagas av den donerade maten.

– Det är jätteroligt att ta emot mat, man får jobba kreativt. Det blir stor variation och det känns som att det man lagar får mening, säger Ann Christin Vallgren, som jämför arbetet i köket med sin hobby: att måla akvareller.

Fast det bara gått en vecka på arbetsträningen hoppas Rose nu att det ska gå så bra att hon kan få bli kvar och stanna restaurangen.

– Det är en bra verksamhet, en bra chef och det är bra mat. Jag kommer hit även om jag känner mig fysiskt eller mentalt trött, säger Rose.

Fakta

Var kommer maten ifrån?

Livsmedlen som används vid tillagning av luncher i MatRätt är donerat överskott från livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln via Stockholms Stadsmissionens grossistverksamhet Matcentralen. Livsmedlen är av olika anledningar svårsålda i vanliga dagligvaruhandeln och skulle annars kastas helt i onödan. Målet är att 50 procent av rätterna ska bestå av donerad mat.

Källa: Stockholms Stadsmission