Mats fick se sitt bygge brinna ner

Endast pyrande rester återstår av huset intill discgolfanläggningen.
Endast pyrande rester återstår av huset intill discgolfanläggningen.
Klockan 03.25 på natten ringde Mats Löfs telefon. En kvart senare stod han och såg hur lågorna slukade huset han byggde för sju år sedan.

Polisen är övertygad om att branden på restaurang White house var anlagd.

– När jag kom hit brann det i halva huset, i köksavdelningen. Det stod lågor från taket. Tio minuter senare kom brandkåren. Då brann hela huset, säger Mats Löf som driver Järva discgolf park sedan 1995.

2005 ritade och byggde han huset ”Villa Albastro” intill discgolfbanan och drev till en början restaurang i lokalen. 2007 sålde han restaurangdelen men har fortsatt ha en del av huset som klubblokal.

Natten till förra tisdagen ringde larmbolaget G4S honom klockan 03.25 och meddelade att både inbrotts- och brandlarm gått i gång. Ungefär tio minuter senare var han på plats vid huset och såg branden. Då var både polis och larmbolag på plats, men brandkåren skulle dröja ytterligare cirka tio minuter.

– När vi kom fram var huset helt övertänt, så vår insats gick helt och hållet till att förhindra branden från att sprida sig, säger Staffan Ljung, operativ chef på Storstockholms brandförsvar.

Inledningsvis var 14 brandmän från två stationer på plats, men redan efter cirka 20 minuter skickades halva styrkan därifrån eftersom inget kunde göras åt själva husbranden.

Fastighetsägaren Margareta Asgari var på plats under tisdagsmorgonen och såg resterna av huset där hennes man Abbas Asgari drivit restaurang sedan 2009.

– Det är jättetungt. Säsongen är just på gång att börja. Mats hade öppning av banan i förrförra veckan, och det gav ju direkt uppsving. Och min man har investerat i både fastigheten och restaurangen, skaffat nya möbler och tv-apparater och digitaliserat menyer, och vi hade planer på att utvidga med extra inglasad veranda. Nu har allting gått i stöpet. Det känns för djävligt, säger hon.

Har ni haft några hot mot verksamheten?

– Vi har haft några inbrott, men några tydliga hot har ingen uttalat mot oss. Och att någon skulle tutta på hade jag inte ens kunnat föreställa mig, säger hon.

Kommer ni att bygga upp huset igen?

– Det är vår önskan. Sedan vet jag inte med vilken hastighet det kan gå. Vi sitter nu och river oss i håret och undrar hur vi ska hantera det hela.

Till en början får Margareta och Abbas Asgari invänta polisens och försäkringsbolagets utredning, men polisen är redan nu övertygade om det handlar om mordbrand.

– Vi är ganska säkra på det. Vi hade en patrull tidigt på plats och deras vittnesmål tyder på att den ska vara anlagd. Jag vill inte gå in på varför, men det mesta tyder på det, säger Mats Eriksson, press- talesman på Västerortspolisen.

I onsdags gjorde polisen en teknisk undersökning för att se om de kunde hitta några spår, men polisen har just nu inga misstänkta.

– Vi tar gärna emot tips, säger Mats Eriksson.

För Mats Löf och Järva discgolf park innebär branden troligtvis att de kommer att få driva verksamheten från tillfälliga bodar, och att spelare inte kan ta sig en bit mat när de har gått en runda på banan.

– Och i slutet av juni har vi en major-tävling här, då kommer hela världseliten. Huset var ju tävlingens centralpunkt. Vi får väl sätta upp ett tält eller något. Men jag hoppas att fastighetsägarna kommer att vilja bygga upp huset igen, säger Mats Löf.

Fakta

Flest mordbränder 2004