ANNONS

Så har matsvinnet bland Hammarbyskolan södras ettor minskat

stsh, hammarbyskolan södra, matsvinn. Fem gånger de senaste veckorna har det inte kastats någon mat alls.Pappa Tomas med dottern Klara.
Tomas Holmberg och dottern Klara Fritzell som går i ettan på Hammarbyskolan södra.
Under vårterminen har ettorna på Hammarbyskolan södra tävlat för att minska matsvinnet. Fem av femton dagar har de fyra klasserna kastat noll gram mat.
– Det går bra, jag brukar inte slänga något alls, säger eleven Klara Fritzell.
ANNONS

Vid starten av vårterminen ville Hammarbyskolan södras fritidspedagog Stefan Johansson uppmuntra skolans förstaklassare att börja kasta mindre mat än tidigare. På ett pedagogiskt och roligt sätt satte han igång tävlingar för att engagera de 100 eleverna.

Hammarby södras ettor tävlar för att kasta mindre mat

Några månader senare berättar Stefan att de sett fantastiska resultat och att skolans ettor lyckats kasta noll gram mat under fem av femton dagar de senaste tre veckorna.

De andra dagarna slängs runt 200-300 gram mat, vilket Stefan menar är en klar förbättring från de cirka 1,5 kilo som kunde slängas en vanlig dag i början av terminen.

Klara älskar att tävla och spela spel

Klara Fritzell som går i en av klasserna har tyckt att det varit jätteroligt och att det funkat bra med de tävlingar som Stefan ordnat.

– Det går bra, jag brukar inte slänga något alls och jag har också visat Stefan min tallrik varje gång efter att jag ätit upp, säger Klara.

stsh, hammarbyskolan södra, matsvinn. Fem gånger de senaste veckorna har det inte kastats någon mat alls.Pappa Tomas med dottern Klara.

”Nu försöker vi att inte slänga något alls, om jag tar saker som jag gillar så är det ganska lätt”, säger Klara Fritzell. Foto: Christian Lärk

Hon berättar att de alltid visar upp sin tallrik för Stefan efter att de ätit upp, och finns något kvar i tallriken så ska det slängas i en hink som de sedan väger.

ANNONS

– Det är ju såhär också att Stefan har tagit fram en tärning som går upp till fyra och om man inte har slängt någon mat så får man fem poäng. Sen på rasten kan man slå den där tärningen och så plussar man ihop det man får med fem. Sen räknar man ihop poängen för hela veckan och på måndag får man veta hur mycket man har fått.

”Tar ut svängarna på pedagogiken på ett roligt sätt”

Klaras pappa Tomas Holmberg tycker sig ha märkt att frågorna och funderingarna kring mat tagit mer plats i hemmet.

– Jag tycker att det är jätteroligt att de hittar på de här tävlingarna och tar ut svängarna på pedagogiken på ett roligt sätt. Klara tycker att det här är roligt och det pratas om det hemma och jag misstänker att det kanske fastnar lite lättare också, säger Tomas.

stsh, hammarbyskolan södra, matsvinn. Fem gånger de senaste veckorna har det inte kastats någon mat alls.Pappa Tomas med dottern Klara.

Hemma brukar Klara servera sig själv och Tomas tror att de övningar och tävlingar som gjorts i skolan hjälpt att hon vet hur mycket hon orkar. Foto: Christian Lärk

Fakta

Fritidspedagogens tips för att minska matsvinnet

  • Förklara varför det är bra att inte kasta mat.
  • Serverar personalen mat: ge små portioner. Tar barnen själv: stå intill och påminn.
  • Sätt olika mål, till exempel ”idag ska vi försöka att kasta mindre än ett kilo mat”.
  • Gör något roligt runt det hela. Exempel: ”Har du inte kastat mat på två dagar så får du ett märke”.
  • Uppmuntra varje gång någon inte slänger mat
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.