Mattecentrums grundare tar hjälp av Kalle Anka

Skanstullsbon Johan Wendt har via Matte­centrum gett unga tillbaka hoppet att de kan lära sig matte. Nu ska han locka ännu fler till matematiken genom att medverka i Kalle Anka.

För fem är sedan startade civilingenjören Johan Wendt Mattecentrum som ger gratis hjälper barn och ungdomar i högstadiet och gymnasiet med matteläxor.

Och förra året utsåg Stockholms stad honom till Månadens Stockholmare för att han fått barn och unga som trodde det var ”kört”, att få tillbaka hoppet att även de kan lära sig matematik.

Nu hoppas han nå ut även till yngre barn genom att medverka i tidningen Kalle Anka.

– En av mina medarbetare kontaktade förlaget för att se om de ville samarbeta. Och det ville de, skriver Johan Wendt, som för tillfället är i Indien, i ett mejl.

För Egmont förlag, som redan planerat flera temanummer med fokus på naturvetenskap, kom förfrågan lägligt.

– Vi vill kombinera vår tidning med kul lärande och hoppas få barn att bli mer nyfikna på att lära sig matematik. Johan Wendt är gästredaktör och har fått en tecknad bylinebild där han är ankifierad, säger Jonas Lidheimer, projektledare för Kalle Anka på Egmont.

Johan Wendt är stolt över att ha fått en ankbild på sig själv.

– Det är jättesött, det är lite av en barndomsdröm som blir sann, säger han.

Men främst handlar det om att nå ut till fler barn och öka intresset för Mattecentrum.

– Vi vill tvätta bort tråkstämpeln från matte och det här är ett bra sätt att börja på och att nå ut till mellanstadiebarn, säger han.

I tidningen har Mattecentrum tagit fram flera olika uppgifter och klurigheter som de tror barn ska tycka är roliga.