ANNONS

Matteo – en av 2 933 som börjar skolan

Matteo visar hur ''biltvätten' på skolgården fungerar
Matteo visar hur ''biltvätten' på skolgården fungerar
Matteo Klasson, 6 år, här med  mamma Angelica, börjar i förskoleklass i dag
Matteo Klasson, 6 år, här med mamma Angelica, börjar i förskoleklass i dag
Drygt 1 430 barn börjar liksom Matteo i förskoleklass i Nacka i dag
Drygt 1 430 barn börjar liksom Matteo i förskoleklass i Nacka i dag
Matteo Klasson är sex år. I dagarna börjar han och 2 932 andra barn i skolan i Nacka.
ANNONS

Matteo har pratat i ett år om att börja i förskolan. Mamma Angelica minns hur sonen redan för ett år sedan längtade efter att få börja:

– Är det ett år kvar sa han, säger Angelica.

Matteo, vad ska bli roligast i skolan?

– Att få läxor. Jag tycker att det är roligast med gånger (matematik), att träna med huvudet, säger Matteo.

Matteo känner redan flera av barnen som ska börja i samma förskoleklasseklass som han, det är barn som bor i samma område som han i Duvnäs Utskog. Och så går hans storebror i skolan.

Går genom skogen

Matteo och mamma Angelica visar vägen de ska gå till skolan. Nu under sommaren går de genom en skog till en gångväg som leder fram till skolan, Borgvallaskolan.

Matteo har redan fått prova på hur det är att gå i förskoleklass. Tillsammans med jämnåriga barn och pedagoger har Matteo fått komma till skolan för att lära känna lärarna.

ANNONS

Ska spela innebandy

Framme vid skolan, en gul envåningsbyggnad, säger Matteo att på rasterna kommer han att spela innebandy, det är något han gillar. Men mest gillar han fotboll. Matteo har många kompisar genom fotbollslaget han spelar i, Järla IF.

Han kommer nog också att leka i ‘biltvätten’ som finns på skolgården, ingen riktig biltvätt utan en som byggts i trä, där barnen på skolan kan leka att de kör in och ut ur ‘biltvätten’ med en träbil.

Matteo visar hur biltvätten fungerar. Han dyker in bland tygtrasorna som hänger ned från taket i träställningen och slinker igenom ‘biltvätten’.

Matteos första dag i skolan är i dag måndag. Då ska alla barnen, föräldrarna och lärarna träffa varandra och berätta vad de heter.

Just här i Borgvallaskolan, som tillhör Ektorpsskolan, i Duvnäs utskog kommer drygt 270 barn att börja under höstterminen.

Fakta

Så många börjar plugget i Nacka under hösten

Förskoleklass: 1 430 barn

Årskurs 1: 1 503 barn

Källa: Utbildningsenheten, Nacka kommun
ANNONS