ANNONS

Matthias ryter till mot butikernas matslöseri

Matthias Rowes inlägg om matbutikernas onödiga matavfall på Facebook har engagerat många i Årsta.
Matthias Rowes inlägg om matbutikernas onödiga matavfall på Facebook har engagerat många i Årsta.
Årstabon Matthias Rowe har sett hur matbutiker slänger frukt som inte sålts. Onödigt och dumt, tyckte han.

Nu har hans engagemang på Facebook fått fler att reagera.
ANNONS

– Jag kan bara inte blunda för att det kastas så mycket mat i våra butiker. Jag blir arg och ledsen, säger Matthias Rowe.

Efter att ha varit och handlat och sett hur butikspersonalen kastat både frukt och bröd skrev han ett inlägg i Facebookgruppen för Årstabor där han avreagerade sig. Och han fick snabbt medhåll.

Många skrev att de själva kontaktat butikschefer runt om i söderort för att höra hur de tänker kring att skänka överskott av mat till exempelvis hemlösa eller till andra organisationer, men svaren har varit nedslående.

– Min lokala matbutik säger att de aldrig hört talas om matavfallsinsamling. De tycker nog att vi är jobbiga kunder som ligger på om detta, men om vi är flera som säger ifrån så måste de börja lyssna på oss, vi är ju deras kunder och har makt. Många tror att man inte kan göra skillnad, men det tror jag. Kanske skulle en bojkott ge resultat.

Varje år slänger livsmedelsbutiker 39 000 ton mat, enligt SMED, Svenska miljöemissionsdata. Något som Ica Supermarket i Årsta uppmärksammat. Där försöker man minska det onödiga matavfallet.

– Vi tycker att det är viktigt. Vi sopsorterar och skänker det vi kan. Nu prövar vi ett nytt projekt med svenska kyrkan där vi ger bort frukt och bröd, säger Jessica Nilsson som arbetar i butiken.

Matthias Rowe tror att matbutikerna har mycket att vinna på att ta ansvar över hur mycket mat som slängs.

– Det visar ju att de tar ansvar. Jag förstår att man inte får ge bort mat hur som helst, men om bananen börjar få svarta fläckar så mosa den och gör en smoothie. Sälj den i butiken eller ge bort den och sälj mat med kort bäst före- datum billigare och låt oss kunder väja själva om vi vill köpa varorna eller inte. Det måste gå att tänka lite kreativt.

ANNONS
Fakta

Så slänger du mindre mat

Sänk temperaturen i kylskåpet så håller maten längre.

Skriv inköpslista och få en struktur i matplaneringen.

Smaka och lukta på maten innan du slänger den.

Laga lagom mycket mat. Blir det över så frys in.

Lär dig laga mat på rester.

Källa: Konsumentföreningen

ANNONS