Mattias chock – köpte sushi för falska pengar

Mattias fick en falsk 500-lapp från automaten.
Mattias fick en falsk 500-lapp från automaten.
Mattias Lunius frågar sig vad som händer nu.
Mattias Lunius frågar sig vad som händer nu.
När Danderydsbon Mattias Lunius köpte sushi skämtade han med ägaren att sedeln var falsk, han anade inte hur rätt han hade. Efter köpet hörde restaurangägaren av sig och och ville att han skulle betala igen.

Efter att Mattias Lunius hade köpt sushi på Namida sushibar i Danderyd fick han en smärre chock. Sushirestaurangen hörde av sig och ville att han skulle komma dit och betala igen. 500-lappen som Mattias betalade med var falsk.

– Vår dotter hade fyllt år och fått pengar som var uttagna i en automat vid Eneby torg. Det känns otäckt hur det 2018 kan florera falska sedlar i kassasystem och automater. Vi har ju precis bytt sedlar, säger Mattias Lunius.

Vem bär ansvaret

Händelsen förvirrar Mattias som undrar vem som bär ansvaret när falska pengar upptäcks. Han tycker det verkar konstigt om han skulle behöva betala för samma sak två gånger.

– Vi har fått en sedel som vi trott var äkta. Vems ansvar är det här? Är det bankens, restaurangens eller mitt? Jag har försökt att få tag på polisen för att fråga vad vi ska göra. Innan jag får svar kommer jag inte betala, säger Mattias.

Får äta upp sina ord

När Mattias betalade för maten skämtade han med sushiägaren om falska pengar och dagen efter fick han beskedet om att hans egen sedel var falsk.

– Jag kommer knappt ihåg när jag betalade kontant senast. När han tog emot sedeln höll han upp den mot lampan och synade den. Jag skojade lite och sa att den var falsk och att jag hade en sedelpress hemma.

Sushiägaren är bekymrad och från och med nu tar Namida sushibar bort kontanthanteringen i restaurangen.

– Sedeln stoppades i banksystemet när jag lämnade in pengarna. Jag får göra en polisanmälan och se pengen som förlorad. Vi vill inte ha problem och tar från och med nu bort möjligheten att betala kontant, säger Luis Mondia som äger Namida sushibar.

Ökning av falska sedlar

Under de sista månaderna av 2017 har polisen märkt av en ökning av falska pengar ute i omlopp och polis har nyligen varnat för detta på Facebook. Nationellt forensiskt centrum (NFC) ansvarar för att analysera falska sedlar. Under 2016 och fram till augusti 2017 hanterade NFC ungefär 60 ärenden per månad.

Under oktober kom dubblades den siffran och i november kom det in över 200 ärenden, enligt en artikel i Aftonbladet. Mattias Lunius är förvånad.

– Man får ett kvitto på att det är rätt väg att gå mot ett kontantfritt samhälle, säger han.

Fakta

De nya sedlarna

1 oktober 2015 infördes de nya sedlarna med valörerna 20, 50, 100 och 200 kronor.

3 oktober 2016 fick via nya sedlar för valörerna 500 och 1 000 kronor.

De nya sedlarna har säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar. Alla nya sedlar har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och skiftar motiv mellan ”KR” och en kungakrona om man vinklar sedeln.

Sedlarna har också olika bildmotiv med anknytning till personen på bilden, till exempel en bok på tjugolappen som har Astrid Lindgren som motiv. Bilderna skiftar färg mellan guld och grönt när man vickar på sedeln.

Källa: Riksbanken