ANNONS

Matts kämpar för sina vänner Amir och Aman

Matts och Aman i radhuset i Ella gård. Amir vill inte ställa upp på bild.
Matts och Aman i radhuset i Ella gård. Amir vill inte ställa upp på bild.
Mitt i Täby har träffat Amir och Aman hemma hos deras gode man Matts Mattsson i Ella gård. Amir och Aman har flytt genom ett iskallt Europa från Afghanistan och väntar nu med stor nervositet på besked från Migrationsverket.
ANNONS

Klockan slår middagstid och gatorna i Ella gård ligger så gott som öde. En kvinna i reflexväst tar en kvällspromenad med sina två hundar. Buss 614 mot Skarpäng dånar förbi och försvinner. I ett av alla upplysta radhus bor Matts Mattsson tillsammans med sin son och fru. Men ikväll har han fått besök av sina två vänner Amir och Aman.

– Jag har varit och tränat på gym. Det gör jag nästan varje dag och om jag får uppehållstillstånd vill jag börja tävla nästa år, säger Amir och stoppar in en mandarinklyfta i munnen.

Att lyfta vikter och tävla i bodybuilding är inte bara en dröm, utan också ett sätt att hålla de dåliga tankarna borta.

– När läxorna är klara kan jag inte bara sitta hemma, då börjar jag tänka för mycket. Men att tävla är inte den enda drömmen jag har, man måste ha flera. Jag vill bli polis eller kanske bilmekaniker.

”Jag vill bli polis eller kanske bilmekaniker”

En nervös väntan

Han befinner sig i ett mycket kritiskt ögonblick i sin asylprocess. Han går på en skola i Danderyd men det senaste utlåtandet från Migrationsverket ger inga klara hopp om framtiden. Han har genomgått en åldersutredning där analysen av hans visdomständer pekar åt ett håll, analysen av knäna åt ett annat. Blir utfallet att han är över arton kan flera saker ske; antingen får han få bo kvar i Täby med hjälp av ideella insatser, eller så blir han förflyttad till någon annanstans i Sverige. I värsta fall blir han utvisad till Afghanistan.

– Regeringens lagändring om att ensamkommande flyktingbarn får gå klart gymnasiet är fortfarande så diffus att den inte går att luta sig emot, säger Matts Mattsson, som är god man åt Amir och Aman.

Ny förening för nyanlända

Han har startat en förening, där Amir och Aman är styrelseledamöter, och om Amir får stanna men bedöms vara över 18 kan föreningen försöka hjälpa till att ordna bostad i Täby. För Aman ser framtiden ljusare ut. Där verkar utredningen landa i att han är under 18 och han hoppas därför att han får bo kvar i Täby.

– Vi har varit här två år och vi har ännu inte fått svar, det känns skit för vi vet ingenting om framtiden. Min kompis Jamshid gick på Åva Gymnasium och var jätteduktig, men han fick avslag ändå. Varför ska man ska då plugga och kämpa om man ändå får avslag, säger Aman.

ANNONS

Aman fick sova på gatan i Österrike under sin flykt till Sverige. Foto: Erik Lejdelin

På flykt genom ett kallt Europa

Hösten 2015 valde han och tre vänner, som alla bodde i Faryab-provinsen, att lämna Afghanistan. De tog sig till Iran, Turkiet och sedan till Grekland och vidare upp i Europa. Det enda han visste om Europa var att det fanns två länder som hette Tyskland och Schweiz. Sverige kände han inte till.

– Det var jättemånga människor som gick och vi följde bara efter. Vi tänkte att det blir lugnare om vi bara fortsätter att gå framåt.

Men Europa är kallt i november och Aman tvingades sova på gatan i Österrike. När landet stängde gränserna fortsatte resan, genom ett ännu kallare Tyskland med nätter i tält. Amir berättar samma sak: otaliga flyktingar i kylan, poliser och hjälparbetare som avlöser varandra. När de nått Sverige delade Aman och hans kompisar på sig, den ene hamnade i Malmö och den andra i Göteborg. Aman hamnade i Stockholm.

”Hans syskon dog i en bomb, men hans föräldrar överlevde”

– Jag tappade kontakten med min familj i början av året, men jag har pratat med min kompis i Malmö som jag var granne med i Afghanistan. När jag senast pratade med honom frågade jag om han visste någonting om min familj. Han visste inget, men hans familj var på ett bröllop där en bomb exploderade. Hans syskon dog, men hans föräldrar överlevde.

Amir hemma hos sin goda man Matts Mattson. Foto: Erik Lejdelin

När Amir får frågan om hans familj skakar han bara på huvudet. Han känner sig ensam i Sverige och vill ha flera svenska vänner.

– När jag går ut så har jag ingen att heja på. Jag kan språket lite grann men nu vill jag ha kompisar som jag kan prata svenska med. Vi flydde inte hit för att äta, sova och vänta. Vi vill jobba och få ett nytt liv, säger Amir.

Stressen förändrar människor

De har tillsammans med sin gode man Matts försökt gå med i ett fotbollslag, men det är ingen som riktigt nappar. Med föreningen hoppas de att deras nätverk kan växa. Amir och Aman säger att människor som bara bor tillsammans med andra flyktingar förändras av stressen.

– Om en börjar röka, då börjar de andra också röka efter några månader. Jag har sett killar som varit trevliga till en början, men när de bara sitter på sina rum med dåliga människor, då börjar de också göra dåliga grejer.

”Det blir fel om man går in i uppdraget med avsikten att tjäna pengar.”

Matts Mattsson säger att Amir och Aman ger honom mycket som människa. Han ser dem som vänner han kan utbyta erfarenheter med.

– Det blir fel om man går in i god man-uppdraget med avsikten att tjäna pengar. Det är ett lågt arvode och för att man ska få ut någonting rent ekonomiskt behöver man ansvara för kanske 15-20 stycken, men då kan man omöjligen sköta sitt uppdrag som det är tänkt. Däremot vill jag inte avskräcka människor från att bli god man, man kan lägga det på en rimlig nivå som inte alls är särskilt tungt, bara meningsfullt.

Amir och Aman nickar. De har kompisar som har gode män som inte hör av sig, som glömmer bort möten med Migrationsverket.

– Vi har ingen mamma och pappa som kan hjälpa oss att förklara saker, därför är det väldigt bra att vi har Matts. Han kan förklara saker som att man måste köa till bussen annars blir folk arga, säger Amir och skrattar.

Aman tycker om att träna på gym efter att läxorna är klara. Foto: Erik Lejdelin

Matts son ropar från hallen att han ska iväg på innebandyträning. Amir och Aman sopar undan mandarinkärnor från bordet och viker in dem i varsin servett. Frågan hänger i luften: Vad händer om de utvisas till Afghanistan?

– Afghanistan är döden för mig, man räknar inte med livet där. Hundar har det bättre här i Sverige än människor har det i Afghanistan. Varje gång man kliver över tröskeln hemma säger man shukran – tack Gud.

* Efter att Mitt i Täby träffat Aman och Amir fick Aman avslag på sin ansökan av Migrationsverket. Han kommer att överklaga beslutet. 

 

Fakta

Goda män i Täby

Det finns 68 ensamkommande barn i kommunen som är fördelade på 38 goda män. 22 av dem har ansvar för ett barn, 8 har ansvar för två. Den som har flest ansvarar för 5 barn.

Från och med den 1 april 2017 är arvodet 1000 kronor per uppdrag.

Som mest har Täby kommun haft 120 goda män i kommunen, vilket var i mars 2016.

För att lära sig mer om flyktingars situation och hjälpa människor komma in i det svenska samhället startade Matts Mattson tillsammans med flera andra en Solidaritetsförening. Vill du komma i kontakt med föreningen kan du mejla till adressen matts.mattsson@telia.com

Källa: Täby Kommun
ANNONS