Mattskojare lurade kvinna på miljoner

En kvinna i Stocksund investerade flera miljoner i en affär med äkta mattor.

Men en allt var en bluff.

Nu har mannen som lurade henne dömts till fängelse, men överklagat till HD.

Mannen i 20-årsåldern uppgav ett arabiskt namn när han först sålde en persisk matta till kvinnan i 70-årsåldern. Han berättade också att han behövde pengar till en större affär med en mattfabrik i Iran – en affär som skulle bli mycket lönsam.

Det räckte för att få den äldre kvinnan i Stocksund på kroken. Kvinnan belånade först sin egen fastighet. Pengarna – 2,5 miljoner kronor i kontanter – lånade hon sedan ut till mannen. Men mannen lät sig inte nöjas. I stället begärde han nya belopp för att affären skulle gå i lås – först 770 000 och därpå 550 000 kronor.

Genom att belåna sin fastighet och sälja fonder skrapade kvinnan ihop beloppen som hon sedan lånade ut. Först när mannen bad om ytterligare 600 000 blev hon misstänksam och kontaktade polisen som kunde avslöja bluffen. Det visade sig att mattförsäljaren hette något annat och inte alls hade arabisk bakgrund. Inte heller talade han persiska.

Händelsen inträffade 2006, men först i våras dömdes han för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till tre och ett halvt års fängelse. Mannen, som tidigare är ostraffad, överklagade.

Men i början av juli kom Svea hovrätt till samma slutsats och fastställde domen. Mannen har erkänt att han tagit emot pengarna, men hävdar att en affär verkligen höll på att genomföras.

Men vid något tillfälle ångrade han sig och använde stället en halv miljon till att köpa en säck ädelstenar. Enligt mannen var stenarna mycket värda ”åtminstone i andra länder än i Sverige”.

Att han använt falskt namn förklarade han med att han ville få kvinnan att tro att han var en iransk affärsman och för att dölja sin sanna härkomst. Fyra klockor som han lämnat till kvinnan som säkerhet för lånen visade sig vara värdelösa, men enligt mannen stämmer inte det.

Matthandlaren har överklagat till Högsta domstolen (HD). Det är ännu oklart om de kommer att ta upp fallet.

Fakta

Först krävs prövningstillstånd av HD

Mål som avgjorts i hovrätten kan överklagas till Högsta domstolen.

Innan domstolen tar upp ett mål beslutar de om prövningstillstånd.

Huvudregeln för att HD ska ta upp ett mål är att det ska ha prejudikatintresse, det vill säga att domen ska kunna vara vägledande för framtida liknande fall.

Prövningstillstånd får även ges i undantagsfall, till exempel om grova fel har begåtts i tidigare rättsinstans.

källa: hd