Min lokala hjälte

Max 15 dagistimmar under loven får kritik

Föräldralediga och arbetslösa Solnabor har reagerat starkt på stadens nedskärningar i förskolan.

15 timmar per vecka under lov gör schemat pressat. I Sundbyberg är tid­erna generösare.

Många föräldrar har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i sedan Solna stad ändrat reglerna för hur många timmar barn till arbetslösa och föräldralediga får vara på förskolan under lov och röda dagar. Tidigare var det 30 timmar per vecka som gällde, men sedan den 15 januari i år har tiden bantats till 15 timmar.

Först var det klockan 8–11 varje vardag som erbjöds, och inga måltider. Men efter kritik har ansvariga backat något, nu har föräldrar möjlighet att i samråd med sin förskola själva bestämma tider och dagar.

Men många oroar sig nu för sommarlovet.

– Sportlov och påsklov är väl en sak, men det blir svårt under sommarlovet. Som arbetslös är det viktigt att ha rutiner att följa, även för små barn, säger Solnamamman Marie.

Hon har ett barn i förskoleålder och ett barn i grundskolan. Med Solnas nya regler begränsas det yngre barnets förskolevecka till 15 timmar under lov och studiedagar.

– Det blir svårt för den minsta att ha rutiner, vilket är så viktigt i den åldern. Dessutom missar de gemenskapen med övriga barn när tiden på dagis är så kort.

Arion Chryssafis (M), skolkommunalråd i Solna, tycker att man är generösa mot föräldrarna.

– 30 timmar under vanliga veckor är mycket, men under loven har vi tagit beslut att minska tiden. Det är begränsad verksamhet på förskolorna då och föräldrarna är ändå hemma.

Han poängterar att arbetslösa, som kan visa intyg på att de ska på intervju, kan få mer än 15 timmar per vecka.

I Sundbyberg får arbetslösa ha sina barn på förskolan 40 timmar i veckan.

– Men de får inte lämna innan 08 och inte hämta efter 16, säger Marie Jarl, handläggare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Barn till föräldralediga erbjuds 30 timmar per vecka som ska fördelas på 4–5 dagar.

– Det planerar föräldrarna i samråd med förskolan, säger Marie Jarl.

Timmarna gäller alla veckor, oavsett om det är lov, eftersom barnomsorgen är en verksamhet som pågår året runt, menar hon.

Fakta

Fler förskoletimmar i Sundbyberg

Solna: Barn till föräldra­ledig/arbetslös får vara 30 timmar i veckan på förskolan. Under lov gäller 15 timmar. Hur timmarna fördelas bestäms mellan föräldrar och förskolan.

Sundbyberg: Barn till föräldraledig får vara 30 timmar i veckan på förskolan, fördelat på 4–5 dagar. Barn till arbetslösa får vara 40 timmar i veckan på förskolan, men endast klockan 8–16. Ingen skillnad på lov.