När det blev känt att företaget ville etablera en ny anläggning på Olsborgsvägen dröjde det inte länge innan grannarna protesterade.

Max hade planer på en restaurang med plats för 70 sittande gäster inomhus och 50 ute. Mellan 30 och 40 personer skulle få jobb och snabbmatsrestaurangen vara öppen ända till midnatt. Den skulle öppna 2025.

Så här skulle hamburgarrestaurangen sett ut enligt de byggskisser som Max skickade in till kommunen.

Så här skulle hamburgarrestaurangen sett ut enligt de byggskisser som Max skickade in till kommunen.

Företaget lämnade in sin bygglovsansökan den 25 oktober och det dröjde inte länge innan tjänstemännen i kommunhuset 'såg problem. Miljöavdelningen pekade på att räddningstjänsten övat på tomten tidigare och att det fanns PFAS-föroreningar där. Dessutom skulle matos, buller, trafik och ljusskyltar kunna störa grannarna. 

Invändningarna blev fler. Som att framkomligheten skulle försämras runt restaurangen, att det är för dålig sikt vid utfarten och att Olsborgsvägen inte kan svälja alla fordon på väg till hamburgerhaket. Sophanteringen skulle inte få plats och sopbilarna inte kunna vända.

Grannarna var oroliga över att skylten skulle lysa på natten.

Grannarna var oroliga över att skylten skulle lysa på natten.

Mostphotos

I februari bad kommunen grannarna yttra sig. De var emot placeringen och skrev att det redan nu var mycket trafik i närheten; att barn och unga promenerar i området på väg till skolan eller IP; att det skulle bli stök kvällstid och att en snabbmatsrestaurang inte passar så nära ett lugnt villaområde. Flera påpekade också att anläggningen skulle strida mot detaljplanen, som anger småindustri för området.

Det gjordes också en namninsamling med 200 påskrifter mot planerna.

Nu kan grannarna pusta ut.

Innan midsommar avslog politikerna i bygg- och miljötillsynsnämnden bygglovsansökan eftersom den strider mot detaljplanen.

Vallentunaborna får fortsätta vänta på en egen Maxrestaurang.

Vallentunaborna får fortsätta vänta på en egen Maxrestaurang.

Mostphotos

Max vill expandera och öppna 50 nya snabbmatsrestauranger i Sverige, varav upp till 20 i Stockholmsområdet.

Företaget vill dock inte svara på hur beslutet påverkar deras planer.

– Vi ber att få återkomma i frågan, vi lämnar ingen kommentar för tillfället, skriver företagets presskontakt Helena Stenqvist i mejl till Mitt i Vallentuna.

Någon ny bygglovansökan från Max har inte inkommit till kommunen.