ANNONS

Maxat med skoj på lovet

Soldat Klick laddar om kan ses under sportlovet på Armémuseum.
Soldat Klick laddar om kan ses under sportlovet på Armémuseum.
Är ni hemma i stan över sportlovet?

Grattis i så fall.

Det finns massor att göra och Mitti har plockat ut godbitarna.
ANNONS

Som vanligt är det museerna som har bullat upp med flest sportlovsaktiviteter. Ingen behöver oroa sig för att ungarna ska bli hängande i soffan eller framför datorn. Åtminstone inte i brist på saker att göra.

När Armémuseum, som berättar om vår väpnade historia, sätter upp en sportlovspjäs för hela familjen tas publiken mer än 200 år bakåt i tiden. ”Soldat Klick laddar om” utspelar sig under finska kriget 1808 då Sverige stred mot Ryssland och ryska trupper ryckte fram genom Västerbotten. De kom som tur var aldrig ner till Stockholm, men vi förlorade som bekant Finland och Åland. Pjäsen spelas tisdag till fredag 11.30 och 13.00.

Det har inte varit mycket till vinter i år. Men den som vill utforska hur det är att leva under riktigt bistra förhållanden kan gå till Etnografiska där man kan lära sig hur till exempel inuiterna lärt sig att klara av dem, exempelvis genom att göra solglasögon av trä. Dessutom kan man se en utställning med inuitiska bildvävar om man blivit nyfiken på deras kultur.

Nordiska museet har en lekstuga som ska påminna om lantlivet ungefär vid år 1890. Barn med spring i benen kan testa hur länge de orkar hoppa rep eller gå på styltor i Stora hallen. Hela veckan lång.

Den som vill få med barnen till Vårsalongen på närbelägna Liljevalchs kan locka med två argument.

Dels finns där även en Ung vårsalong med bidrag av stockholmare mellan 16 och 17 år, dels kan man gå på skattjakt bland verken. Håller på hela veckan.

Waldemarsudde knyter an till sin pågående utställning om möbelformgivaren Carl Malmsten och öppnar verkstaden för eget skapande i trä. Alldeles gratis är det också.

Historiska museet fokuserar på stenåldern och har ställt upp ett stenålderstält på gården där man kan känna på föremål från perioden och gissa vad det är, smaka torkat renkött eller gå ut på gården och skjuta pilbåge.

Samtidigt pågår filmfestival Junior på både Historiska, Tekniska museet och Stadsmuseet där barn mellan 6 och 16 år får hjälp att själva göra film. Se till att boka plats på filmfestivalens hemsida innan du går dit. Hela veckan.

ANNONS

På Rosendals trädgårdar får man lära sig groddning i väntan på att odlingssäsongen kommer igång. För 20 kronor får man göra i ordning en egen groddningslåda att ta med hem. Torsdag och fredag klockan 13-16.

Ibland behöver det inte vara så avancerat. På Skansen kan barnen hela veckan vara med och mata gråsälar, lappugglor och Gruerezaapor. Dessutom kan man få tälja djurfigurer, grilla korg, lyssna på sagor och gå i cirkusskola. Alla aktiviteterna pågår hela veckan.

Fakta

Sista chansen att se dinosaurierna

Sista chansen se dinosaurieutställningen på Naturhistoriska riksmuseet.

På Slottet kan man på onsdag bli kung för en dag. Åtminstone får man lära sig hur det gick till vid hovet under Gustav III:s tid och ta del av de ceremonier som fanns då, till exempel morgontoalett och publik spisning. Också här krävs biljetter, som bokas på kungahusets hemsida.

ANNONS