ANNONS

Mayas rymde under skottlossning – tog sig själv med båten över Medelhavet

Arkivfoto: Lektion på Höglundaskolan i Jordbro
FLYDDE SJÄLV. Mayas Alaydi flydde själv över Medelhavet. I dag går hon på Höglundaskolan i Jordbro. "Flykten var hemsk, jag grät, men hoppades någon gång få se mamma igen. Och det fick jag"; säger hon.
Arkivfoto: Lektion på Höglundaskolan i Jordbro
Hon tvingade själv kliva på båten över Medelhavet, utan sin mamma och systrar. Mitt under en skottlossning.

Två år senare har 12-åriga Mayas Alaydi från Syrien skapat ett bra liv i sin nya hemort Handen.
ANNONS

Mayas Alaydi hade kunnat vara en av dem som hamnat på Medelhavets botten, eller dödats genom attackerna på civila i Syrien.

I stället hamnade hon i Haninge. I klass 6 A på Höglundaskolan i Jordbro.

Vi tar det från början.

Som över en natt förändrades det trygga livet för Mayas. Striderna mellan rebellgrupperna och Assad-regimen tvingade familjen att fly Syrien hösten 2013.

Planen var att via Egypten ta sig över Medelhavet till Italien och vidare norrut. Efter en veckas respit i Egypten stod en mindre träbåt och en gummibåt redo i Alexandria. De två båtarna skulle ta ut Maya, hennes familj och hundratals andra flyktingar till ett fartyg längre ut i havet.

– En man lyfte över alla barn i båten. Jag blev ilyft först. Jag var rädd. Plötsligt sköts det mot båtarna av polis. Min mamma och mina systrar blev livrädda, de hann inte komma på, de blev kvar, berättar Mayas Alaydi.

Flera hundra flyktingar fanns på den större båten över Medelhavet. Men Mayas var ensam. Hon berättar att hon grät och skakade.

Det tog två dagar innan hon fick kontakt med sin familj på telefon. Syriska flyktingar som kände hennes familj hjälpte henne i land i Italien. Därifrån fick Mayas åka bil genom Europa till Malmö, där hon hämtades av sin kusin.

Efter nästan ett och ett halvt år återförenades Maya med sin familj i Haninge.

ANNONS

– Jag sa till mamma att vi får aldrig, aldrig mer skiljas. Då grät mamma och lovade att det inte blir så.

I dag bor Mayas med sin familj i Handen. När Mitt i besöker Höglundaskolan berättar hon och två klasskompisar om sin flykt hit på svenskalektionen.

Frågorna efteråt vill inte ta slut, varken från klasskompisarna eller lärarna.

– Hur vågade du gå på båten? Grät du inte? Hur klarade du dig utan din familj?

Mayas svarar lugnt.

– Jo, jag var rädd, jag grät, men vad skulle jag göra?

Haninge upplever i dag det största flyktingtrycket sedan Balkankriget på 90-talet. De flesta som flyr hit kommer från Syrien, Irak, Afghanistan, Iran eller är statslösa.

Mayas känner inte till de senaste attackerna mot flyktingboenden i Sverige, men vet att det byggts murar i Östeuropa mot flyktingarna från Syrien och Irak.

– Det är taskigt av länder att bygga upp murarna. Vi som flyr har inte längre något land att bo i, ändå vill de stänga ute oss.

Hur tycker du att Haninge och Sverige tagit emot er?

– Bra, folk är snälla, klasskompisarna är bra och min svenskalärare är underbar. Sverige är det snällaste landet. Men det är viktigt att det finns bostäder och att vi som kommer kan lära oss svenska. Det är inget lätt språk att lära sig.

Fakta

162 flyktingar har bosatt sig permanent i Haninge i år

Totalt 162 flyktingar har bosatt sig permanent Haninge i år: 82 vuxna och 80 barn.

Vidare har Haninge i dag 128 ensamkommande flyktingbarn placerade här eller i andra kommuner. Ungefär lika många bor i HVB-boende som i familjehem.

Det tillkommer ensamkommande unga som bor och går i skola i Haninge, men som andra kommuner placerat här. Haninge kommun kan inte svara på hur många det rör sig om just nu.

Hittills i år (till och med den 19 oktober) har Haninge tagit emot 61 ensamkommande flyktingbarn. Förra året kom 39 barn, året innan 12.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.