Min lokala hjälte

MB Hockey skrotar A-laget

”Jag ser det inte som något dramatiskt. Ibland blir det så här”, säger Johan Lansgard, ordförande i MB Hockey.
”Jag ser det inte som något dramatiskt. Ibland blir det så här”, säger Johan Lansgard, ordförande i MB Hockey.
MB Hockey lägger ner sitt A-lag.

– Tränaren finns inte kvar och flera spelare har försvunnit – vi har inte underlaget, säger ordförande Johan Lansgard.

Med närmare 400 spelare och ledare är MB Hockey en av Stockholms största ishockeyföreningar. Klubben har funnits sedan slutet av 1940-talet och fostrat NHL-spelare som Mattias Norström och Gabriel Landeskog. Men kommande säsong står klubben alltså utan A-lag.

– Vi har en lång tradition med A-lag, tyvärr känner vi inte att vi mäktar med det kommande säsong, säger sportchefen Jesper Möller.

Flera spelare har försvunnit. Att värva tillräckligt många nya var inget alternativ, enligt ordförande Johan Lansgard.

– Vi har ett ansvar för medlemmarnas pengar. Vi kan inte sätta ihop ett A-lag bara för sakens skull. Det måste vara till gagn för våra medlemmar. Har du en kärntrupp i A-laget som inte är MB-spelare så kan det bli så här.

Enligt Jesper Möller är det framförallt organisationen runt A-laget som har fallit ihop.

– Vi hade nog kunnat få ihop spelare. Det som är svårt är att hitta folk som vill vara materialare, lagledare och sitta i sekretariatet. Det handlar om att få flickvänner, föräldrar och kompisar att ställa upp men många känner att de inte har den tiden.

Vid sidan om de två veteranlagen kommer spelarna i J18-laget vara äldst i klubben. Johan Lansgard medger att det kan bli svårare att behålla talanger när klubben saknar seniorlag. Målet är att så småningom starta ett J20-lag och även ett A-lag.

– Vi har en ambition att ha ett seniorlag igen – så fort som möjligt. Vår målsättning är att fortsätta stimulera våra spelare och om vi inte kan erbjuda det så hoppas vi kunna leda dem vidare till en annan förening, säger Johan Lansgard.

Fakta

Landeskog och Norström har spelat i klubben

MB Hockey står för Mälarhöjden/Bredäng Hockey. Klubben har sitt ursprung i Mälarhöjdens IK som började spela division 3-hockey säsongen 1948/1949.

Under 1960- och 1970-talet spelade laget flera säsonger i näst högsta serien.

Den senaste säsongen, 2015/2016 spelade A-laget i divison 2.

Kommande säsong har klubben inget A-lag.

Flera NHL-spelare har spelat i MB Hockey. Däribland Mattias Norström, Los Angeles Kings, och Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche.

Källa: MB Hockey