Mc-förare skadade benet på pensionär

Pensionären Pia är både orolig och förbannad efter att ha blivit påkörd av en enduroförare i Skrubba.
Pensionären Pia är både orolig och förbannad efter att ha blivit påkörd av en enduroförare i Skrubba.
Hundägaren och pensionären Pia har under åren tagit fajten mot enduroförarna som kör olagligt i Skrubbaskogen. Nyligen körde en av dem på henne.

Trafikpolisen Åke Rimborn pratar om ett regelrätt krig.

Händelsen förra söndagen då Pia blev påkörd har gjort henne rejält förbannad. Endurons dubbar rev upp hennes byxa och huden på underbenet så att blodet rann.

Pia berättar att föraren knuffade henne mot ett träd, hotade med att köra ihjäl henne nästa gång de ses och att han lade till att han visste var hon bor.

– Jag har ju pratat och skällt på de där förarna tidigare och bett dem att tänka på naturen, men inte i min vildaste fantasi trodde jag att jag skulle bli påkörd. Han som gjorde det här är farlig, säger hon.

Pia är orolig och vågar inte gå ut med sitt riktiga namn. Under en promenad i Skrubbaskogen visar hon de illegala förarnas djupa spår som gång på gång korsar promenadstigen.

Hon menar att skogen har kommit att allt mer tillhöra enduroåkarna. Svampplockare, joggare och andra hundägare har skrämts iväg.

– För fyra år sedan var det till och med barn som åkte pulka här, men det är ju inte aktuellt längre, säger Pia.

Men medan andra lämnat skogen har Pia och hennes vänner tagit till uppgift att skydda den.

– Varför ska en viss del av befolkningen få förstöra för så många? Om jag slutar gå här är det detsamma som att accepte- ra att det är laglöst land, säger hon.

Marken i Skrubba tillhör Stockholms stad. För att enduroförarna ska få köra där behöver de tillstånd – något de inte har.

Mats Berglund, parkingenjör i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är uppgiven.

– Det är ett elände. På vissa ställen ser det numera ut som stora uppkörda vägar mitt inne i skogen. Problemet går ju inte att stävja när de kör inne i terrängen. Och polisen gör ingenting, säger han.

Trafikpolisen i Söderort uppger att den illegala körningen är en svår nöt att knäcka.

– Än så länge har vi inte kunnat gripa en enda förare. De är inte där när vi kommer och skulle vi se någon kan vi inte jaga dem, då finns risken att någon kommer till skada och det står inte i proportion till brottet. Vi har samma problem på flera håll, säger Åke Rimborn, chef för trafik- enheten.

Att en kvinna nu blivit påkörd, ser han som att konflikten eskalerat och att det numera råder regelrätt krig ute i skogen.

– Det är väldigt olyckligt det som skett. Vi utreder detta som misshandel och olaga hot, säger han.

Mannen som körde på Pia kör sannolikt inte för någon klubb. Det menar en företrädare för Haninge motorklubb som – av rädsla för att bli uthängd på sociala medier – vill vara ano-nym.

– När jag får höra om förare som kör illegalt blir jag bara arg för det eldar på motorsportens redan dåliga rykte. Här i Haninge finns ju en laglig bana som de kan köra på. Det kostar bara en hundring, säger han.

Om jag slutar gå här är det detsamma som att acceptera att det är laglöst land.Påkörda pia

Fakta

Fordon får inte skada marken

Motordrivna fordon får bara köras på barmark i skogsbruks- eller jordbruksändamål.

Undantag finns för statliga eller kommunala tjänstemän i tjänste-ärenden och när vilt ska hämtas.

Om marken är snötäckt kan man få köra där med ett motordrivet fordon – men bara om det inte skadar mark eller växtlighet.

Dispens kan sökas hos länsstyrelsen.

Källa: Terrängkörningslagen, terrängkörningsförordningen