ANNONS

Här kan du mecka ihop din egen hoj

Thomas Rörby tittar ut från det röda skjulet, Cykelkökets plocka själv-lager.
Thomas Rörby tittar ut från det röda skjulet, Cykelkökets plocka själv-lager.
Att starta cykelsäsongen med punka eller en slapp kedja kan kännas motigt.
I Hagalund kan man lära sig mecka själv.
– Allt från cykelpendlare och innerstadshipsters till dårar som ska köra Vätternrundan kommer hit och skruvar. Alla hjälper alla till slut, säger Thomas Rörby på Cykelköket.
ANNONS

Allt började med två cykelentusiaster, en och en halv cykel och några tusenlappar i startbidrag från Solna stad 2014.

Idag är Cykelköket välkänt i cykelkretsar. En del vårkvällar kan gården till Villa Odin, en av få bevarade rester av Gamla Hagalund, vara fullt med folk som står och meckar.

Nu märks det att det är försäsong. Tomten är belamrad av cyklar som ska sorteras. En del ser nya ut, resten i olika stadier av förfall. En hög med trampor här, ett par dussin stänkskärmar där. Det är lite Pettsons gård över det.

50 procent reservdelar

Allt vi ser är donationer – från bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och privatpersoner som Thomas Rörby och kollegan Esteban Bravo åkt runt och hämtat.

Fullt med donerade cyklar på gården.

Många cyklar plockar isär och blir reservdelar.

– Det finns mer än vad man kan tro på en skrotcykel. Jag skulle säga att 30 procent av det vi tar hit kan repareras, 50 procent blir reservdelar och resten går till tippen, säger Thomas.

ANNONS

De startade Cykelköket av två skäl. För att det blev trångt och skitigt att skruva cykel hemma i lägenheterna, och som en motreaktion på slit och släng.

Allt från cykelpendlare och innerstadshipsters till dårar som ska köra Vätternrundan kommer hit och skruvar. Alla hjälper alla till slut.

Thomas Rörby

– Istället för att folk ska skrota sina gamla cyklar och köpa nygjorda från Taiwan vill vi slå ett slag för återbruk. Varför köpa en pryttel för 700 spänn eller dyra verktyg när man kan använda begagnade reservdelar och låna? Och så vill vi ju att fler ska cykla istället för att ta bilen.

Hjälp till självhjälp

Att vara en social plats är lika viktigt. Två kvällar i veckan är det meck för allmänheten. Thomas och Esteban finns på plats som ”hjälp till självhjälp”. De märker att intresset, både för att cykla och för att lappa och laga, ökar.

Thomas Rörby i plocka själv-lagret.

– Allt från cykelpendlare och innerstadshipsters till dårar som ska köra Vätternrundan kommer hit och skruvar. Alla hjälper alla till slut, det är fint. Men den det bästa är ändå när man lyckas omvända någon.

Alltså en mekanikfientlig, som inte tror sig kunna smörja en kedja eller byta en slang.

– När de fixat det och rullar härifrån, det blir en kick! Jag börjar alltid med att fråga  ”vill du prova att laga själv?” när någon lämnar in sin cykel.

Vilka är de vanligaste problemen?

– Topp tre är punka, slapp kedja och problem med växlarna. Ta punka, det är en enkel sak att byta slang, det stora problemet kan vara att få loss hjulet. Ju nyare cykel desto bökigare är det oftast.

Året runt-cyklisten och Solnabon Maria Rådman lämnar in hojen på vårservice, men kan tänka sig att prova mecka själv nästa gång. Kedjan är rejält sliten efter vintern. ”Saltet på gatorna äter cykeln”, säger Maria.

Skjulet på gården är Cykelkökets hjärta, ett proppfullt plocka själv-lager. Låneverktyg, bromsar, växelmekanik, sadelklämmor och kuggdrev – här finns det mesta.

Topp tre är punka, slapp kedja och problem med växlarna.

Thomas Rörby om de vanligaste problemen

Förutom att laga och hjälpa till att laga säljer Cykelköket nya, eller ja, nygamla cyklar. Thomas Rörby är uppvuxen med en skrotsamlare till farfar och har byggt cyklar sen han var grabb.

Han visar ett knallrött vrålåk som skulle få vilken inbiten lycracyklist som helst att darra av begär. Den som kom in bara som en ram.

Det mesta på en cykel kan fixas, och de flesta kan lära sig, menar Thomas Rörby.

I vår anordnar Cykelköket ett flertal workshops på teman som slangbyte och cykelkedja.

– Det mesta på en cykel kan fixas och de flesta kan lära sig. Många som är med i workshopsen kommer tillbaka och meckar vecka efter vecka.

Den senaste tiden har allt fler börjat rulla in trasiga elcyklar.

– Fukt och elcyklar är inte kompisar, batterier laddar ur. Vi är inte experter på elcyklar men ju fler som kommer desto mer måste vi ju lära oss, säger Thomas.

Fakta

Lär dig byta slang och fixa bromsar

Under våren anordnas workshops i cykelmekanik. Exempel på teman kan vara:

Byta slang

Justera bromsar/växlar

Genomgång av cykelkedja

Håll utkik på cykelkoketsolna.se för datum. För att delta krävs att man går med i föreningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.