ANNONS

Med en penna lärde han sig le

Under hela sin barndom hamnade Fredrik Ankarsköld i konflikter.

– Jag kunde inte förmedla mig.

Senare fick han diagnosen ADD och Asperger och började medicinera. Nu är han både frisk och medicinfri.
ANNONS

– Alla som skulle hjälpa mig trodde hela tiden att det var avsaknaden av en pappa som gjorde att jag slogs, och härjade när jag var liten, säger 28-årige Fredrik Ankarsköld som bor en stenkast från Täby centrum.

– Pappa försvann tidigt ur mitt liv och min mamma var ensamstående. Från det jag var tre år hade jag en avlastningsfamilj.

Åren gick. Andreas fick en personlig assistent i skolan och han slogs ända till sexan. Då blev han mobbad och utstött i stället. Han drog sig inåt, hade ångest och var avstängd.

– Jag försökte vara vänlig och hade några vänner men var aldrig populär. Jag tyckte bäst om att sitta hemma och plocka isär videon eller bygga modellplan.

När han höll på med något kunde han inte sluta. Han glömde tiden och vände på dygnet. Det blev ofta missförstånd och irritation i omgivningen.

– Mamma kunde säga ”kan du sätta på kaffebryggaren” och jag svarade ja och förstod inte att hon menade att jag skulle göra det också. Jag tog på mig skulden för allt. Även för att jag var mobbad.

Efter skolan arbetade han som bartender och servitör men hade problem med det ”sociala språket”.

– Jag fick rådet att sätta en penna i munnen för att lära mig le. Och så fick jag lära mig hur nära man kan stå någon rent fysiskt.

Han hade ingen känsla för det och det skapade irritation.

ANNONS

– Jag var deprimerad och allt jag försökte göra sket sig. Det var nog mest därför jag inte log.

Först vid 23 årsålder fick Andreas diagnoserna ADD och Asperger.

Han började medicinera mot ADD vilket hade effekt i början men gjorde honom trött. Så han läste på och testade att ändra sin kosthållning – uteslöt socker och gluten och tog omega-3. Och slutade med medicinen.

– Jag hållit på så i tre år och det fungerar för mig.

Nu har han flickvän och arbetar som säljare och försöker förmedla sina livskunskaper bland annat genom Lyckopodden som Mitt i Täby skrev om för ett tag sedan.

Barnneurologen Cecilia Tjäder säger att det inte finns någon vetenskaplig evidens för kostbehandling av diagnoserna.

– Det är inget vi ordinerar, men vi avråder inte heller. Studier visar att omega-3 kan hjälpa koncentrationen. Det är dock vanligt att man ändå, med stigande ålder och mognad, lär sig strategier för att hantera de svårigheter funktionsnedsättningen medför.

Fakta

Fredriks bästa tips för att må bra

Läs böcker om hur dina tankar och känslor påverkar dig. ”Tänk rätt, bli framgångsrik” av Napoleon Hill med kapitlet om hans son har inspirerat mig mycket i min utveckling.

Minska på sockret, byt ut en produkt i taget mot något du också tycker är gott med mindre socker i.

Börja med Omega-3 från en leverantör som också erbjuder blodprov så du kan se resultat före och efter.

Lär dig hitta verktyg att hantera känslor. Fira varje steg .

Inspiration: Bob Proctor på Youtube, Lyckopodden på iTunes, Mikael Säflunds föreläsningar. ”Älska livet som det är”, bok av Byron Katie.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.